elemlámpa blog

MicroFire TL2

2011. november 13. - fB

 

A következő bemutató főszereplője a powerleds-től érkezett és egy igazi ritkaság abból a szempontból, hogy nagyon kevés információt lehet találni róla a különböző lámpás oldalakon. Nem csak erről a modellről, hanem egyáltalán a MicroFire lámpáiról alig van valami.

 

A MicroFire elsősorban a HID és Xenon lámpáiról vált ismertté, de ma már olyan ledes különlegességeket is találunk a kínálatban, mint a hét darab XP-G R5-tel szerelt L500R Challenger, a 3000 lumenes L2000R Invader vagy a hamarosan érkező, fókuszálható és aktív hűtéssel ellátott SST-50 valamint SST-90-es leddel szerelt, 1300 illetve 2400 lumenes Pioneer II és III. 

Persze vannak hétköznapibb modellek is, mint amilyen az itt bemutatott TL2. Ez a lámpa néhány évvel ezelőtt egy 10W-os HID izzóval került a piacra (a mai napig árulják T502 néven). Aztán lassan jöttek a ledes változatok, SSC P7, SST-50 és most a legújabb kiadásban már az XM-L T6-ot találjuk. Az eddigi OP reflektort pedig felváltotta egy sima felületű foncsor.

A lámpa egy bélelt kartondobozban érkezik. Kapunk mellé egy félig nyitott, jó erős tokot aminek a hátoldalán van hely a tartalék elemeknek is. Ezek a rekeszek gumírozottak és nagyon erősen tartanak. Jött még négy darab Duracell CR123A elem is, 2020-as szavatossággal. Opcionális tartozékként elérhető két darab aszférikus lencse tag is, illetve a katalógus szerint sárga, piros vagy kék szűrő is rendelhető hozzá. 

 

A tokot nem csak egy erős patent tartja a helyén, hanem egy plusz tépőzár is. Az a rész ahova a lámpa feje kerül kapott egy merevítést és ami nagyon praktikus, hogy van egy kis lyuk az elején, így nem kell kivenni a lámpát, ha egy kis fényre van szükségünk.

 

A forma és a kialakítás nálam telitalálat. Sokkal jobban tetszenek ezek a vaskosabb felépítésű lámpák, ahol az akkumulátorok egymás mellett helyezkednek el. A megmunkálás minősége kiváló, amire rátesz még egy lapáttal a matt fekete bevonat is. A reflektorral szintén kiváló munkát végeztek, hibátlan a felülete. Az üveg lencse természetesen tükröződésgátló réteggel van ellátva. A kapcsoló be van süllyesztve a végébe, kényelmesen hozzáférhető, a nyomáspontja kiváló, szintén az egyik legjobb amivel eddig találkoztam. Ami tetszik még, hogy nincs külön kivehető elemtartó. Az akkumulátorok jól illeszkednek, nem zörögnek, mindkét végről rugók fogják őket. Külsőre, minőségileg tehát jó néhány nagyobb, ismertebb gyártó lámpáira ráver.

 

A menetek hibátlanok, bőven kaptak a szilikonzsírból is. A fejnél és a másik végen is találhatók O-gyűrűk. A komplett kupakbelső el tud fordulni (finoman, csillapítva) így csak arra kell figyelni, hogy a rugók egy vonalban legyenek az akkumulátorokkal amikor kezdjük rácsavarni. Gyertyamódban stabilan áll. Köszönhető a súlyának (több, mint 400g) és a széles hátsójának.

 

A módok elosztása a következő: 840lm, 480lm, 90lm, stroboszkóp 840lm (10Hz). Nincs memória, úgyhogy mindig a legerősebb fényerővel indít. Világításhoz teljesen be kell kapcsolni, nem lehet pillanatnyi fényt előcsalni belőle. A módok közti váltáshoz elég minimálisan benyomni a kapcsolót, nagyon gyorsan lehet váltani.

 

A fény minőségén lehetne javítani egy LOP reflektorral, mert falon a hotspot körül két-három halványabb gyűrű is látható. Szerencsére ezekből a kültéri használat során semmit nem lehet észrevenni. Nagyon minimális határok között a fej csavargatásával lehet fókuszálni is a fényét. Érdekes, hogy a hotspot mérete nagyjából akkora, mint az M20X-é pedig nem kis különbség van a reflektorok mérete között. 

Néhány lámpával összehasonlítva (táv. kb 18-20m), részletek a nagyobb felbontású képen, itt

 

A TL2 bekerült a kedvenc lámpáim közé. Elsősorban a formája és minősége miatt, de sajnos amíg nem tudnak neki versenyképesebb árat adni, addig nehezen tud valódi alternatívája lenni egy hasonló Fenixnek, Jetbeamnek stb. Neutral leddel, kicsit átdolgozott módokkal, több tartozékkal (szűrők, esetleg akku, töltő) és tökéletes fényminőséggel sokkal több esélye lehetne.

 

Fontosabb technikai adatok

LED: Cree XM-L T6 (6000-7000K)
Fényteljesítmény: 90lm (12h), 480lm (3h30m), 840lm (1h30m), stroboszkóp (10Hz) 840lm (3h)
Fényerősség: 24700 lux (1m) (forrás: pro-light.jp)
Áramforrás: 4xCR123A, 2x18650 Li-ion
Működési feszültségtartomány: 6.3V-12.6V
Vízállóság: cseppálló
Lámpa anyaga: CNC-n megmunkált, repülőgépgyártásban használt alumínium
Felületkezelés: kemény eloxált
Kémiailag edzett, nagy tisztaságú optikai üveglencse AR bevonattal, alumínium SMO reflektor
Méret: 176mm (hossz), 45mm (fej), 42mm (átmérő)
Súly: 416g (elemekkel)
 
A lámpáért köszönet: Microfire.de, Powerleds.de
 
nagyobb felbontású képek itt
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr133363690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása