elemlámpa blog

Fenix dupla bemutató! A TK47 szteroidos verziója 3200 lumennel és egy remek fejlámpa, HM50R!

2017. szeptember 22. - fB

tk47blog1055.jpg

Fenix TK47 UE

 

A jól megszokott Fenixes fekete-narancs színben pompázó dobozban érkezik a TK47 UE. Belül szivaccsal bélelt, kívül Igényes grafikával, rajta a lámpa minden fontosabb adataival. Dicséretes, hogy a fényerő (candela) értékek minden fokozat mellett fel vannak tüntetve. Ezt általában csak a maximális fokozat mellett szokták megadni. A használati utasítás a kínai és angol mellett még olasz, orosz, spanyol, német és francia nyelvre lett lefordítva. Megjegyzés: az Olightnál már találkoztam magyar nyelvű leírással és nem is egy utólagosan a forgalmazó által beledobott papírdarab, hanem gyári ismertető volt. Ezen felül, a szokásos extrákon kívül, mint a tok, tartalék o-gyűrű, csuklószíj nem találunk mást. A doboz méretei, ha valakit érdekelne, durván 30.5cm*13cm*8.5cm.

tk47blog2.jpg

A "TK" (Tank) modellek jellemzően a legrobosztusabb, legerősebb felépítésű lámpák a Fenix kínálatában. Rögtön világossá is válik mit jelent ez, ha lecsavarjuk a TK47 hátulját, ugyanis a szokásosnál legalább kétszer, de lehet, hogy háromszor vastagabb a lámpatest oldalfala. Plusz belül van egy vékonyabb cső is ami a hátsó kapcsoló működtetése miatt szükséges. Bár rengeteg apró kis design elem, bevágás, ilyen-olyan barázdált felület van rajta, igyekeztek mindenhol eltüntetni, lekerekíteni az éleket. Ez az igényes megmunkálás valamint az a plusz anyagmennyiség amit beletoltak, abszolút az árához illő színvonalat és kiemelkedő minőségérzetet eredményez. Egyedül a kapcsolók árnyalják kissé a dolgot. Bár dicséretes, hogy mindkét esetben rozsdamentes acél borítást kaptak, de örültem volna, ha az egyéb külső tulajdonságaihoz hasonlóan ezen a téren is érződik a "prémiumság". Magyarul ne legyen egy kapcsolónak holtjátéka, lehetőleg még néhány tized milliméter sem, mint ebben az esetben.

tk47blog8.jpg

tk47blog4.jpg


A reflektor felületének, a lencsének a tisztasága, a mögötte elhelyezett tömítés illesztése, a szépen középre belőtt led mind mind hibátlan. Az általam próbált 3500-as Olight akkumulátorok elég passzentosan illeszkednek (de nem szorulnak!). Abszolút nem zörögnek, még akkor sem, ha oldalról megkocogtatom a lámpatestet. Egyetlen menet van a lámpán, hátul, ugyanis a fejet nem lehet eltávolítani. A kenése tökéletes és végig eloxált ez a rész is.

tk47blog1.jpg

tk47blog3.jpg

A fejnél található kapcsoló lezárható. Kikapcsolt állapotban kétszer rányomunk majd ezt követően kettőt villant a lámpa és meg is vagyunk. Feloldalni ugyanilyen módon lehet. Feloldás után be is kapcsol és az utoljára elmentett fokozaton indít. ON/OFF álláshoz fél másodpercig nyomva kell tartani. Nem sok az a 0,5mp, de el tudok képzelni olyan szituációt, ahol azt mondom, hogy azonnal kell a fény vagy azonnal kapcsoljuk ki a lámpát és ilyenkor ez a rövidke késlekedés zavaró lehet. A fokozatok közötti váltás viszont azonnali és gyors. A stroboszkóp rejtve van. Aktiválásához 1,5mp-en keresztül kell lenyomva tartani a kapcsolót. Akár kikapcsolt állapotból is elérhető.

A foncsor a klasszikus thrower lámpákat idézi. Mélyen ül benne az a Cree XH-P70 LED, ami jelenleg minden lumenhajhász kedvence (megjegyzés: időközben megjelent az új generációs XH-P70.2 is). Ebben az esetben max. 3200 lumenről van szó, de például az Acebeam K60-ban elérik vele az ötezret is. Arról meg ne is beszéljünk, mit eredményez látványra amikor 3-4db ilyen brutális led kerül bele valamibe. Aki eddig csak kisebb teljesítményű lámpákkal találkozott (<1000lm) az garantáltan az állát fogja keresgélni, ha élőben meglát valami ezekhez hasonlót. De vissza a TK47-hez. A mély reflektor miatt viszonylag kis szögben teríti a fényt, viszont ennek előnye, hogy valamivel nagyobb intenzitással világítja meg a hotspoton (a közvetlen megvilágított terület, a fénycsóva legerősebb központi része) kívül eső területeket is. És hogy mennyire szűk a fénycsóva? Íme néhány adat 50cm távolságból. Az adatok a teljes megvilágított területre vonatkoznak +- néhány cm.

Fenix TK47 UE: 58cm
Acebeam K60: 70cm
Fenix PD40R: 77cm
Fenix HM50R: 89cm
Acebeam K30: 111cm
Olight R50: 125cm

tk47blog17.jpg

Minden fokozaton stabil és pwm mentes a fénye, kivéve egy bizonyos helyzetben. Ez a pwm mentesség abban az esetben nem igaz, ha ECO módnál kapcsoljuk ki, majd vissza, ugyanis ilyenkor bizony látható a jelenség. Egészen addig, amíg végig nem zongorázzuk a fokozatokat és vissza nem térünk a legkisebbhez. Hogy ez technikailag mitől van, szándékos vagy nem, nem tudom. Mindenesetre, ha nem direkt ilyen (miért is lenne?), akkor biztos vagyok benne, hogy a Fenixnél gyorsan orvosolják ezt a hibát vagy azóta már javították is. Ettől független ezen a szinten ilyet nem lehet megengedni, ha javítják később, ha nem. Ez nem valami rejtett észrevehetetlen dolog, ami csak hosszabb használat után jelentkezik, szóval tessék alaposabban tesztelni! Általános jó tanács minden gyártóra vonatkozóan és nem csak elemlámpás témában, hogy meg kell várni az első teszteket, megbízható forrásból kell tájékozódni és aztán döntetni a vásárlásról, nem beleugrani mindenbe.

A melegedéssel kapcsolatban annyit tudok elmondani, hogy szobahőmérsékleten járatva a 7. perc környékén már elég kellemetlen megmarkolni a nyaknál lévő hűtőbordáknál. Visszalépést ennyi idő alatt nem érzékeltem szabad szemmel. Szerencsére nem egyszerű időzítőt használ, hanem hőmérséklet alapján szabályoz. Max 65°C-ig engedi melegedni, aztán valamelyest csökkenti a teljesítményt, de amint visszahűl, máris újra teljes erővel tolja.
Fontos. Nincs külön speciális alacsony feszültség figyelmeztető jelzés. Tehát nem fog villogni és hasonlók, mindössze annyi fog történi, hogy, ahogy csökken az energia, úgy lépteti vissza a fokozatokat. A végén viszont addig megy amíg az akku védelme közbe nem szól. Vészhelyzetben jól jöhet, hogy tényleg mindent kiprésel az akkumulátorokból, de egyébként normál hétköznapi esetben senki ne használjon úgy lámpát, se ezt, se mást, hogy az akksi beépített védelmi funkcióira támaszkodik. Ezek csak biztonsági funkciók, melyek elsősorban a közvetlen károsodást hivatottak kivédeni. Én egyébként, ha terhelés nélkül mérve 3.6V körül van egy cella már töltöm is.

tk47blog176.jpg

A TK47 legérdekesebb tulajdonsága a tailcapben, hátul elhelyezett külön kis fényforrás, ami ráadásul meleg fehér fénnyel világít! A hivatalos adatok szerint 8 méter átmérőjű területet képes bevilágítani, de mivel erősen szórt fényről van szó. így igazából nehéz behatárolni, de körülbelül ezzel kell számolni. Teljesen önállóan vezérelhető, külön kapcsolót kapott. Érdekes módon csak egyetlen fokozata van (30lm), de ezen kívül tud pirosan is világítani illetve szintén pirosan villogni (kb másodpercenként villant egyet) és SOS jelzést adni. Igaz, hogy a kapcsoló ott virít a kupak közepén, de egyáltalán nem zavar bele a fényébe, semmi nem látszik belőle. Tökéletes homogén, szórt fényt sugároz minden irányba. Egyébként nem értem, hogy miért csak 30 lument engedtek neki, miért nem lehetett még egy-két módot beledobni. Mindenesetre hasznos, akár kempingezésnél, otthon a szobában, séta közben a piros fényt helyzetjelző fényként használva sokféle szituációban jól jöhet. Éjszaka a lakásban remekül visszaadja a gyertyával világítás hangulatát, csak kicsit tovább bírja (43 óra felett) és elmarad a pislákolás :)

tk47blog6.jpg

Jöjjenek az összehasonlító képek. Távolság kb. 60m. A képek a Memento Park (korábbi nevén Szoborpark Múzeum) mögötti területen készültek. Nem ide tartozik, de, ha valaki erre kirándulna (természetvédelmi terület) az nézzen a lába elé még a parkolóban is, mert elég sok a kutyasz*r.., annak ellenére, hogy a táblákon kifejezetten kérik az embereket, hogy a szedjék össze az ilyesmit. Egyéb kommentet nem fűzők ehhez, és ahhoz se, hogy amikor korábban sikerült beletrappolnom egy rakásba, akkor kivel mit etettem volna meg, mert ez már tényleg nem ide tartozik... :)

A képek természetesen nagyíthatók.

tk47ue_k30bbb.jpg

tk47ue_k60bb.jpg

tk47ue_mmux3bbb.jpg

tk47ue_r50bbb.jpg

tk47ue_s2bbb.jpg

tk47ue_t25bbb.jpg

tk47ue_tk35uemtg2bbb.jpg

tk47ue_tn35bbb.jpg

tk47blog10.jpg

Fontosabb adatok

LED: Cree XH-P70 CW (50.000 óra élettartam)
Áramforrás: 2*18650 Li-ion (csak védett, kidudorodó pozitív oldallal)
Üzemmódok/idő (3500mAh-s Fenix akkuval): 20lm (170ó), 100lm (46ó), 350lm (11ó20p), 1000lm (3ó20p), 3200lm (1ó) + stroboszkóp (3200lm)
Hátsó fényforrás: fehér fény, 30lm (43ó30p), piros fény 1.5lm (150ó) + piros villogó 1.5lm + piros SOS 1.5lm
Maximális hatótáv: 408 méter (41600cd)
Fordított polaritás elleni védelem
Digitálisan szabályzott állandó fényerő
Intelligens túlmelegedés elleni védelem
AR bevonatos nagy tisztaságú edzett üveglencse
Zárható kapcsoló (csak a fejnél találhatót lehet lockolni)
Súly: 365g (üresen)
1 méterig ütésálló
2 méterig vízálló (IP68)
5 év garancia

 

Fenix HM50R

 

Nagy levegő és akkor fussunk neki még ennek a néhány hete megjelent fejlámpának is. Ezen a téren nincs akkora tapasztalatom, hozzávetőlegesen tíz különböző fejlámpát láttam eddig és használni is ritkábban használom őket, de aki volt már olyan helyzetben, hogy mindkét kezére szüksége volt plusz világítani is kellett, az tudja mennyire hasznosak ezek a célszerszámok. Pláne, ha hozzávesszük, hogy jelen esetben kombinálva van a két dolog, ugyanis a HM50R egyben egy mini elemlámpa is!

hm50r_blog12.jpg

A csomagolás számomra újdonság, egyrészt az átlátszó műanyag doboz, másrészt a színeket is megvariálták. Tetszik, habár a front részen lévő narancssárga feliratok a fehér háttér előtt karnyújtásni távolságról nézve már elég nehezen olvashatók. A fekete annál feltűnőbb, így rögtön észrevesszük a jobb felső sarkot, ahol ott virít a "Rechargeable" felirat, alatta egy USB logo és, hogy a csomag tartalmaz egy 16340-es akkumulátort is. Tehát komplett szettről van szó, azonnal használható. Remek! A lényegi információk a doboz hátulján vannak feltünteve.

A lámpához jár tehát egy 700mAh-s akkumulátor (teljesen standard, más lámpában is használható), egy töltőkábel (mikro USB) melynek hossza ~86 cm, egy darab tartalék O-gyűrű és ami tényleg jófejség, egy extra tartókonzol, ami a lámpát fogja és van még egy USB csatlakozót védő gumi akármi is, ha az eredetivel történne valami.

Nézzük rögtön a töltés részét. A hivatalos leírás szerint max. 700mA a töltőáram és kb másfél óra alatt végez. Ez jól hangzik, de egy átlagos (nem IMR) 16340-es méretű akkunak rendszeresen és hosszú távon ekkora töltőáramot adni nem a legjobb dolog, ezért azt javasolnám, hogy, ha megoldható inkább saját töltővel töltsétek. Én biztos így fogok tenni és csak akkor használom a beépítettet, ha nincs más lehetőségem. A legtöbb XTAR töltőn van 250mA-s fokozat, ami ezeknek a kis méretű li-ion celláknak tökéletesen megfelel.

hm50r_blog4.jpg

Töltés közben a kapcsoló alatti led kéken világít, miután végzett zöldre vált. Ezután rögtön néztem egy feszültséget és 4.17V-ot mértem az akkun, tökéletes!

Roppant hasznos a töltöttség kijelzés funkció, mely a következő módon működik, elég megnyomni egyszer a kapcsolót és máris tájékoztat minket a helyzetről,

Folyamatos zöld fény, több mint 80%
Zöld villogó fény, 50-80% között
Állandó kék fény 20-50% között (terhelés nélkül mérve 3.6V körül már látható)
Kéken villog, kevesebb, mint 20% van hátra.

hm50r_blog14.jpg

Minőségre rendben van, de túl sok mindent nem lehet elmondani egy ekkora lámpáról. A reflektor felülete szép tiszta, a led tökéletesen középen, igaz ezt itt nem is lehetne elrontani, mert a foncsor alján csak épp annyi hely van, ahova még pont be tud bújni a led kupolája. Ami kevésbé tetszik, hogy a fejrészen a sarkokat nem kerekítették le. Tapintásra nem éppen kellemes ez a hegyes kialakítás. A kapcsoló és a gumi fedél között van egy nagyon minimális távolság, de amúgy érzetre ok. Az USB csatlakozó fedél jól zár, biztos vagyok benne, hogy nem lesz gond esőben sem. Annál is inkább, mert a vízállósága megfelel az IP68-as szabványnak, ami bizonyos ideig folyamatos, víz alatti működést is garantál. Ja és az egész lámpa full alu, semmi műanyag!

hm50r_blog1.jpg

A fénye minden üzemmódban stabil és pwm mentes! A kezelőfelület ugyanúgy működik, mint a fenti TK47-nél, kivéve hogy itt nincs még egy plusz stroboszkóp fokozat is. Szintén hasonló a túlmelegedés elleni védelem, ami 65°C-nál szól közbe.
Érdekes nézni, hogy 130 lumen mellé 10 órás üzemidőt ad meg a Fenix. Namost 130 lument még egy ekkora méretű lámpának is folyamatosan kéne tartania, anélkül, hogy a melegedés miatt bármit is vissza kéne venni, de, ha ez így lenne akkor lehetetlen lenne elérni a 10 órát egy ilyen kicsi akkuval. A trükk ott van, hogy bizonyos idő után szép folyamatosan mégiscsak visszavesz valamennyit. A Fenix ezt "Extended Runtime"-nak nevezi, ezáltal annyira el tudja nyújtani ezt az üzemmódot, hogy valahogy mégiscsak teljesíti azt a tíz óra körüli időtartamot. A véleményem ezzel kapcsolatban, hogy jobban szeretem én eldönteni mikor kell nekem extended runtime. A lámpának az a dolga, hogy az adott üzemmódot szépen folyamatosan biztosítsa és ne helyettem bűvészkedjen az üzemidővel. Inkább viszek magammal tartalék akkumulátort.

Kifejezetten kényelmes viselni, ami egyaránt köszönhető a csekélyke súlyának és a műanyag társainál komfortosabb tartókonzolnak is. Külön érdekesség a pánt belső felén középen, ~27cm hosszan és 6mm-es vastagságban végigfutó szilikon betét. Haladó fejlámpa felhasználók biztos jobban tudják, hogy ez pontosan mi célt szolgál, de úgy gondolom, hogy valami csúszásgátló funkciója lehet. A fejpánt külső felén három, egyenként öt darab fél centis ferde vonalból álló fényvisszaverő jelzés található. Igazából ötször öt van, de az egyik sor a konzol miatt nem látszik a másik meg csak akkor fog, ha akkora fejed van, mint egy víztoronynak és emiatt teljesen maxra állítod a pánt átmérőjét.

Nagyszerűen állítható a dőlésszög is! Remélhetőleg hosszú távon, sok-sok használat után sem nyúlnak meg a lámpát tartó gyűrűk.

hm50r_blog44.jpg

Normál elemlámpaként használva szokni kell, hogy oldalt van a reflektor, nekem állandóan sikerült összetaperolni a lencsét, de ettől független ilyen téren is helytáll. Esetleg egy rápattintható csíptetőt bedobhattak volna még a dobozba extraként.

hm50r_blog126.jpg

A fényéről készült többi képpel egyelőre adós maradok, ezt később pótolni fogom. Egyébként normális, mindenféle zavaró árnyalatoktól mentes hideg fehér fénye van. Ennek ellenére újra és újra elmondom, hogy választási lehetőséget kérünk kedves Fenix, Olight és a többiek. Több NW és High CRI ledet a lámpákba!

hm50r_blog3.jpg

Fontosabb adatok

LED: Cree XM-L2 U2 (50.000 óra élettartam)
Áramforrás: CR123A 3V Lithium / 16340 Li-ion
Üzemmódok/idő (16340-es akkuval): 4lm (90ó), 30lm (24ó), 130lm (10ó), 500lm (2.5ó)
Maximális hatótáv: 80 méter (1813cd)
Fordított polaritás elleni védelem
Intelligens túlmelegedés elleni védelem
AR bevonatos nagy tisztaságú edzett üveglencse
Normál elemlámpaként is használható
Tölthető (mikro USB csatlakozás)
Súly: 63g (fejpánttal és konzollal, de akku nélkül)
1 méterig ütésálló
2 méterig vízálló (IP68)
5 év garancia

A végére elfogytam agyilag, úgyhogy egyelőre ennyi, ha bármi kérdés van irány az index fórum! Később jönnek még képek és lehet, hogy egy-két kiegészítés. Ja, és kinek ajánlom a fenti lámpákat? A TK47-et pl. biztonsági őröknek, a határon szolgálatot teljesítőknek, erődjáró barangolóknak és mindenkinek aki szeretne egy vagy inkább két szintet feljebb lépni az "átlagos" 500-1000 lumenes lámpákhoz képest. A HM50R-t meg gyakorlatilag bárkinek akinek fejlámpára van szüksége, de ha több kakaó kell és maradnál a Fenixnél, akkor nézd meg HL60R-t (1*18650, XM-L2 NW LED)!

 

Hivatalos linkek

Fenix TK47 UE
Fenix HM50R

A Fenix lámpák hivatalos hazai forgalmazója
Armin Trade Kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr1512884506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása