elemlámpa blog

MicroFire M2C Multicolor

2012. április 25. - fB

 

A MicroFire M2C-t március első felében mutatta be a gyártó a németországi IWA kiállításon. Ami miatt különleges az az, hogy négy darab, különböző színű ledet tettek bele, ezért nem kell külön szűrőkkel szórakozni, ha piros, zöld vagy kék színű fényre van szükségünk.

 

Egy bélelt kartondobozban jött a lámpa, semmi extra. Mivel prototípusról van szó, tartozékokat nem kaptam hozzá. Nem lesz hosszú a lista, hiszen a két darab Duracell elemen kívül mindössze egy tokot adnak a végleges változat mellé. (A kiállításon készült videón látható egy lencsés változat is, de erről nem tudok bővebbet, egyelőre csak reflektorral rendelhető)

 

Szép matt fekete eloxálást kapott, csak a kapcsolós végénél fényesebb, de minimális az eltérés. A kapcsolót alig érezni a gumi alatt, jóval csendesebb, mint az eddig látott lámpáknál és mivel be van süllyesztve nem zavar be és stabilan megáll gyertya módban a lámpa. A gyártó azt írja, hogy "cseppálló", de nem látom, hogy mitől lenne kevesbé ellenálló, mint az IPX-8 szabványnak megfelelő teljesen vízálló lámpák. Összesen négy darab O-gyűrűt találtam (a fejet nem tudtam teljesen szétszerelni), egyszer a lámpatest végén a menetnél, a kapcsolónál belül, a lencse mögött és a fejet szétszedve a reflektor menetes része fölött is van egy. 

 

A komplett kapcsoló a gumiborítással, kontakt felülettel együtt egyben kitekerhető a helyéről. Nem külön darabokból áll. Több lámpánál előfordulhat, hogy a kapcsolót a helyén tartó menetes gyűrű meglazul és ilyenkor nem reagál megfelelően. Utána kell húzni. A régi Fenix E20-nál voltak ilyen gondjaim, de több újabb lámpánál is előfordult. Az M2C-nél ezzel biztos nem lesz probléma.

 

A fej jobbra vagy balra tekerésével lehet változtatni a ledek pozícióján. Kellően határozottan "bekattannak" a helyükre, de lehetne precízebb is, mert miután beállítottuk az adott ledet, még mindig marad egy kis mozgástere az egyik irányba (néhány mm). A ledeket pontosan helyezték el, a fényével nincs probléma. A hotspot körül látható egy árnyalattal sötétebb sáv, de egyáltalán nem feltűnő. A reflektor és a lencse is tiszta és foltmentes. 

 

A szokásostól eltérően az elemeket vagy az akkumulátort fordítva kell belehelyezni, a negatív pólussal előre.

 

Memória nincs, mindig a legerősebb fokozattal indít, majd gyenge fényerő és stroboszkóp. Pillanatnyi fényhez elég félig benyomni a kapcsolót (taktikai kapcsoló). A stroboszkóp egész barátságos, nem az az agresszív villogás, mint az eddigi lámpáknál. Kisebb fényerőnél mind a négy színnél észrevehető egy minimális vibrálás (PWM szabályozásnak köszönhető), bár ez nem megfelelő kifejezés, inkább úgy írnám le, hogy nem annyira nyugodt a fénye. Főleg mozgás közben látszik. Ez más lámpáknál is előfordul. Ez van. Ettől függetlenül jó lenne, ha a végleges változatnál ez eltűnne, annál is inkább mert a TL2-nél nem volt ilyen jelenség. Maximális fényerőnél semmi gond nincs a fényével.

 

Elsőre nem tűnnek soknak a színes ledekhez megadott lumen értékek, de élőben egész mást mutatnak. Jóval erősebbnek látszanak, mint egy velük azonos teljesítményű normál led. Külön kiemelném a fehér színt, ami nagyon szép tiszta, szinezéstől mentes. Jöjjön néhány kép és videó.

 

reflektor nélkül, 

 

video1
video2

Elsősorban talán vadászoknak lehet érdekes a lámpa (kivezető kapcsoló is van hozzá), de nekem, mint normál felhasználónak is tetszett. Nagyon látványosak ezek a színes ledek. Az ára 129 euro. Ez nem kevés, de elég egyedi lámpáról van szó és erősen korlátozott darabszámban készül. A forgalmazó elmondása szerint, jelenleg 50db M2C várja a vevőket. 

Kapcsolat, forgalmazó: microfire.de vagy powerleds.de



Fontosabb technikai adatok

LED: Cree XP-G (fehér), Cree XP-E (piros, zöld, kék)
Fényteljesítmény:
Fehér: 30lm (20ó), 340lm (1ó30p), stroboszkóp (340lm 2ó, 10Hz)
Piros: 5lm (20ó), 51lm (2ó), stroboszkóp (51lm, 2ó, 10Hz)
Kék: 3lm (20ó), 30lm (1ó30m), stroboszkóp (30lm, 2ó, 10Hz)
Zöld: 10lm (20ó), 100lm (1ó30m), stroboszkóp (100lm, 2ó, 10Hz)
Áramforrás: 2xCR123A, 1x18650 Li-ion
Vízállóság: fröccsenésálló
Felületkezelés: kemény eloxált
Méret: 146.3mm (hossz), 45mm (fej), 25.4mm (lámpatest)
Súly: 282g (elemekkel)


Nagyobb felbontású képek itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr964381500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása