elemlámpa blog

JETBeam PC20

2011. november 24. - fB

 

A PA, PC sorozat legújabb tagjait hivatalosan november elején jelentette be a Jetbeam. A PA20 (XP-G R5) kivételével mindegyikben Cree XM-L T6 led található. Utóbbiak a kategóriájuk legerősebb lámpái közé tartoznak. Ezek közül szeretném most bemutatni a PC20-at.

 

A lámpa ugyanolyan műanyag dobozban érkezik, mint amit korábban a PA40-nél láthattunk. A tartozékok között találunk 2db O-gyűrűt, egy gumikupakot a kapcsolóhoz, csuklópántot és egy tokot. A tok tépőzáras részei kifejezetten erősek. Esetleg egy pár CR123A még belefért volna, ha már úgy is van saját márkás (SYSMAX) eleme a Jetbeamnek.

Hasznos és sokkal mutatósabb is egy ilyenfajta csomagolás, mint egy egyszerű, sok esetben gyenge minőségű papírdoboz. Más gyártóknak is illene többet adni erre. (Apró baki a "Tatical" felirat a doboz tetején.)

 

Minőségileg hozza a márkától elvárt magas színvonalat. A menetek kenése megfelelő, a gumitömítések nem sérültek, az élek szépen el vannak dolgozva. A fejnél aranyozott érintkező felület és mechanikus fordított polaritás elleni védelem található. A reflektor és az üveglencse szintén kifogástalan. Utóbbi, tükröződésgátló (AR) réteggel van ellátva. A csíptető rozsdamentes acélból készült. Jó erősen tart, ennek ellenére egyszerűen és anélkül eltávolítható, hogy nyomot hagyna a bevonaton. A kupakban a rugó nagyon erős. Az elemek egyáltalán nem zörögnek a lámpatestben.

 

Az egyetlen dolog amin változtatnék az a kapcsoló rész. Ez a jelenség a többi Jetbeamnél is jelen van, legalábbis azoknál amik eddig nálam jártak. Pontosabban, hogy a gumiborítás és a kapcsoló között van egy néhány mm-es távolság, ami miatt pl. ujjbeggyel nem túl kényelmes a használata. Ujjheggyel sokkal jobban kezelhető.

Gyertyaként meg tud állni, ha stabil, vízszintes helyre tesszük, de a legkisebb lökés is kibillentheti az egyensúlyából. A nagy U alakú kivágás miatt nem maradt elég nagy felület ahhoz, hogy biztosan tudjon állni és a kapcsoló gumija is bezavar egy kicsit. A fej kialakítása viszont segít abban, hogy lefektetve ne guruljon el mindenfele.

 

Összesen hatféle mód közül választhatunk, 410, 130, 45, 6 lumen, stroboszkóp és SOS. Ezek két részre vannak osztva. Van egy taktikai és van egy felhasználói üzemmód. A taktikai álláshoz a lámpa fejét ütközésig rá kell csavarni a testre. Ebben az esetben csak a maximális fényerő áll rendelkezésünkre. A felhasználói módok eléréséhez a fejen lazítani kell egy kicsit. Amit itt beállítunk azt megjegyezi és ezek után úgy használhatjuk a lámpát, mintha egyszerű, két módos lenne. Nekem a 6, 410 lumenes páros jött be a legjobban. Egyszerűen, a fej ki-be tekerésével lehet váltani a két fényerő között. Pillanatnyi fényhez elég félig benyomni a kapcsolót.

 

Az itthon aránylag drága CR123A elemek mellett használhatjuk 17670-es vagy, ami inkább ajánlott, két darab RCR123A (16340) Li-ion akkuval is.

 

Összefoglalva. Remek ötlet volt ilyen formában kettéválasztani a módokat, mert emiatt azoknak is megfelelhet a lámpa akik egyébként nem szeretik a túl sok fokozatot. Méretre és súlyra is jól el lett találva. Úgy lett könnyű, hogy egyáltalán nem érződik rajta, hogy bárhol spóroltak volna az anyaggal.

 

Fontosabb technikai adatok:

LED: Cree XM-L T6
Fényteljesítmény: 6lm (65h), 45lm (16h), 130lm (6h), 410lm (2h), stroboszkóp, sos
Fényerősség: 3700cd, hatótáv: 121m
Áramforrás: 2xCR123A, RCR123A (16340 Li-on), 1x17670 Li-ion
Működési feszültségtartomány: 3.7-9.0V
Fordított polaritás elleni védelem (mechanikus)
Nagy hatékonyságú, széles feszültségtartományban működő meghajtó áramkör
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint (2m)
Lámpa anyaga: repülőgép alumínium
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III)
Nagy tisztaságú, edzett ásványi üveglencse, tükröződésgátló bevonattal
alumínium reflektor
Rozsdamentes acél csíptető (levehető)
Méret: 128mm (hossz), 22.5mm (átmérő)
Súly: 61g (elemek nélkül)
Tartozékok: csuklószíj, tartalék gumiborítás a kapcsolóhoz, O-gyűrűk (2db), tok

PC20 használati utasítás (PDF)

A lámpáért köszönet a Jetbeamnek
Nagyobb felbontású képek itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr193386920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása