elemlámpa blog

Olight, 1. rész - i1 és i3 EOS

2011. szeptember 22. - fB

 

Végre megérkeztek az Olight lámpák, úgyhogy a következő 2-3 hét főleg ezekről fog szólni. Egész pontosan az i1, i3, M20-X, S35, S65 és az SR51-ről. Az SR51-et kivéve mindegyik lámpát a gyári csomagolása és tartozékai nélkül kaptam.

A két kisebbel kezdem a bemutatót. Az Olight i3 és i1, egy-egy korábbi iTP modell (A3, A1) helyét vette át. Az iTP az Olight leányvállalata volt, de mára megszűnt mint önálló márka. Formára nem nagy számok, de árban, minőségben jól megtalálták az egyensúlyt az iTP-k. Az i sorozat első négy tagját (i1, i2, i3, i6) még augusztus elején jelentették be. A színes kiadások és az acél i1 még nagyon friss, az első hírek ezekről csak pár nappal ezelőtt jelentek meg.

 

A legkisebb, Olight i3 EOS

 

Az alap fekete után várhatóak voltak a színes kiadások és valószínű később jön a rozsdamentes acélból készült változat is. A lámpák gyárilag bliszteres csomagolásban, 1db Duracell alkáli elemmel jönnek és egy apró imbuszkulcs is jár hozzájuk.

Külsőre szinte teljesen megegyeznek az iTP A3-al. Picit hosszabbak. Egyik legfontosabb különbség, hogy az i3-at már fel lehet állítani a talpára, így gyertyaként is használható. A csíptető elég masszív, erős darab, nem spóroltak vele. Két apró imbusz csavar fogja. Óvatosan kell bánni velük, ha túlságosan erőltetjük, könnyen megforoghat bennük a kulcs

 

A menet hibátlan, simán jár. A gumitömítések megfelelően illeszkednek. Nem lehet probléma, ha víz éri a lámpát.

 

Nagy valószínűséggel a kulcstartó karika környéke fog először lekopni a használat során. Nem próbáltam, mert nem akarom összebarmolni, de szerintem nem lehet anélkül leszedni, hogy valamennyire meg ne sérülne a bevonat. Megnézném, hogy tették fel rá.

 

Az OP reflektor alján a led tökéletesen középen van. Az egész ledet a foglalattal együtt körülöleli a foncsor, így gyakorlatilag semmi mozgásterük nincs. A korábbi iTP A3-nál még nem alkalmazták ezt a megoldást. Szép tiszta az üveg, nem homályos, nincs ujjlenyomat rajtuk. 

 

Bekapcsoláskor a leggyengébb, 2.5 lumenes fokozaton kezd, majd a fej oda-vissza forgatásával léphetünk tovább a 20 és a 70 lumenre. A régi iTP modellekkel ellentétben ezek az adatok már ANSI szabvány szerint mért értékek. Nem jegyzi meg a korábban használt módot, így bekapcsoláskor mindig a 2.5 lumennel indít. A fény hibátlan és a reflektor mérethez képest nagy lednek köszönhetően szép kövér a hotspot.

Összefoglalva: kedvező árú, egyszerű, jó minőségű lámpa az i3. Ajándékba is jó választás lehet. Remélem, hamarosan megérkezik a rozsdamentes acél változat is.

 

Fontosabb technikai adatok

LED: Cree XP-G R5
Fényerősség: 2.5lm (20h), 20lm (1.5h), 70lm (0.7h) (OTF, ANSI FL1)
Fényintenzitás: 350cd
Áramforrás: 1xAAA (NiMH, Alkáli)
Vízállóság: IPX-8
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III) (a fekete színű biztosan)
Méret: 70.8mm (hossz), 14mm (átmérő), 13.2g
 
Mindenféle mérések a lámpáról: itt
Nagyobb felbontású képek itt 

 

Olight i1 EOS SS

 

Gyárilag ehhez is kapunk egy elemet és egy kulcsot a csíptető levételéhez. Jelenleg kétféle verzió létezik, a normál fekete, eloxált alumínium és az itt bemutatott rozsdamentes acél változat. Az acélból készült előnye, hogy a mindennapi használat szinte semmi nyomot nem fog hagyni rajta. Hátránya, hogy ekkora méretű lámpához képest elég nehéz, még üresen is. Ez főleg akkor lehet gond, ha valaki kulcstartóra szánja. Én nem tenném, így kifejezetten tetszik, hogy ilyen súlyos. Több, mint kétszer nehezebb az alumíniumból készült társánál.

 

A lámpa kidolgozása nagyon szép, sehol egy megmunkálási hiba. A gumitömítés és a menet kenését nem vitték túlzásba, de nincs velük probléma. A menet szépen jár, a gumitömítés is megfelelő erővel szorul a fejhez. Nem sok lámpán tűröm meg a kiálló dolgokat, de ez az egyik ahol a csíptető egyáltalán nem zavar. Ellentétben a kulcstartó karikával, aminek a levétele után sokkal kellemesebb lett a lámpát kézbe venni.

 

A csíptető nagyon merev és erősen is van rögzítve, de a két kis imbusz csavart ennél sem piszkálnám. Jó ez így ahogy van. Már csak azért is praktikus rajta hagyni, mert így nem tud elgurulni a lámpa, ha letesszük valahova.

 

Nagyon stabilan áll a talpán, itt is jól jön az extra súly. A fényerő három fokozatban állítható, ahogy az i3-nál is. Bekapcsoláskor mindössze 4 lument kapunk, ez bőven elég a házon belüli a kisebb feladatok elvégzéshez vagy az autóban keresgélni. A fej elforgatásával (néhány mm oda-vissza) érhetjük el a másik két módot is. Az i3-al ellentétben, ennél a fej forgatása inkább kétkezes művelet lesz. A lámpa méreteihez képest óriási a led, emiatt erősen szórt fénye van és jó nagy a hotspot is. A fényében nagyon halvány zöldes árnyalat is észrevehető, de nem zavaró.


 

Az üveg itt is tiszta, sehol egy folt vagy ujjlenyomat. A legfontosabb, hogy a led behelyezésével nem szórakoztak sokat, tökéletesen középen ül. Sok gyártónál évek óta probléma, hogy nem tudják garantálni, hogy minden lámpánál, mindig a középpontba kerüljön a led. Jobb esetben ez csak esztétikailag zavaró, rosszabb esetben a fény minőségén is meglátszik, ha nem pontos az elhelyezés.

A képen látható kialakítás a megoldás a fenti problémára. 

 

Külsőre szerintem a 4Sevens Quark MiNi-je jobban el lett találva, de ez is megtetszett pár nap használat után, annak ellenére is, hogy nem rajongok az ilyen fényes, polírozott felületű lámpákért.

A bemutató következő részeben az Olight M20X-ről fogok írni.

Fontosabb technikai adatok

LED: Cree XM-L T6
Fényerősség: 4lm (72h), 40lm (5.2h), 180lm (1.7h) (OTF, ANSI FL1)
Fényintenzitás: 1150cd
Áramforrás: 1xCR123A
Vízállóság: IPX-8
Anyaga: rozsdamentes acél
Méret: 63.5mm (hossz), 20.3mm (átmérő), 48g (elemek nélkül)

 

Az Olight lámpák bemutatója nekik köszönhető: 4Sevens.com

Nagyobb felbontású képek itt 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr363213497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása