elemlámpa blog

Olight SR95S UT

2013. április 29. - fB

A korábban bemutatott Armytek Barracuda, Olight SR51 és hasonló thrower lámpák fénye sok mindenre elegendő, de vannak olyan felhasználási területek ahova még ezek is kevésnek bizonyulnak. Ekkor kerülhet képbe az Olight SR95S UT.

IMG_4984.jpg

Néhány mondatban az előzményekről. Majdnem pontosan három évvel ezelőtt jelent meg az Olight SR90. Az óriási, 100mm átmérőjű reflektorral és a benne található Luminus SST-90 leddel elérte az ANSI FL1 szabvány szerinti 1750lm/126000cd-t. Az Olight ezzel messze megelőzte a többi gyártót. Az XM-L ledes lámpák csak később, 2010 év végén kezdtek el szállingózni, ezért a többieknél keresőlámpa címszó alatt még olyanokat találtunk, mint a Fenix TK30/TK40 (Cree MC-E), Jetbeam M1X (Cree MC-E), M2S (Luminus SST-50) és társai. Az első komoly ellenfél a Fenix TK70 (3*XM-L T6, 2200lm), csak másfél évvel az SR90 után jelent meg.

Nagyjából két évnek kellett eltelnie, hogy az Olight hozzányúljon a legnagyobb lámpájához. Tavaly, május végén kihozták az SR95-öt és ennek egy korlátozott darabszámban (240db világszerte) kiadott változatát az SR95 UT-t. A fejet teljesen áttervezték, ennek köszönhetően hatékonyabb lett a hűtés, valamivel kisebbek, könnyebbek lettek az új modellek. Nagyobb lett az akkumulátor kapacitása, növekedett a világítási idő. Az SR95-ben maradt az SST-90 led viszont a max. fényáram felkúszott egészen 2000 lumenig. Fényerőben igazából csak az UT hozott jelentősebb változást. Ugyan lumenben jóval kevesebbet tudott, mint az SR95, viszont a lencse nélküli Luminus SBT-90 led segítségével elérte a 168100cd-t, ami már 820 méteres hatótávot jelentett!

IMG_3103.jpg

Az igazán látványos előrelépésre tavaly decemberig kellett várni, ekkor jelentette be a gyártó az SR95S UT-t. Az év elején Magyarországra is megérkezett és a Leitz-Hungaria Kft. segítségével sikerült közelebbről is szemügyre vennem. 

IMG_5340.jpg

IMG_3054.jpg

A koffer nagyrészt műanyag (az Olight feliratos tábla is), de a csatok, zsanérok természetesen alumíniumból készültek. Az alján és a hátoldalon négy-négy műanyag talp található. A méretei (+- néhány mm): 360mm (hosszúság), 220mm (szélesség), 120mm (magasság). A bélés nem kivehető, ragasztva van. 


IMG_2972v.jpg

IMG_3214.jpg

Tartozékok: töltő adapter, hálózati kábel, tartalék O-gyűrű (2db), vállszíj. Érdekes módon az opcionálisan rendelhető extrák között nem találni szűrőket, mindössze egy autós adapter (12V) szerepel a listán.

A töltő kábeleinek teljes hossza (beleértve az adaptert is) ~ 281cm! Maga a hálózati kábel 150cm.

IMG_3163.jpg

IMG_3159.jpg

IMG_2946.jpg

Minőségileg nehéz lenne összehasonlítani az eddig látott kisebb Olightokkal, már a mérete, súlya miatt is, mindenesetre elég meggyőző. A fényes és a matt felület közötti "selymes" fényű fekete eloxálás nagyon szép, de sajnos néhány apró kopás rontja az összképet. Erre jobban oda kellene figyelni, pláne egy ilyen árkategóriájú lámpánál. A feliratok élesek, a reflektor, lencse tiszta, szennyeződésektől mentes. A reflektor felületén sem látható semmiféle megmunkálási hiba. A led pontosan középre került. A lámpát bekapcsolva, különösen látványos a lencse mögötti vastag tömítőgyűrű, olyan, mintha ez is külön világítana. Ha hátulról belenézünk a fej réseibe, onnan is kiszűrődik ez a fény.

A mikrokapcsoló és a gumiborítás között van egy minimális távolság, de érzésre nem rossz. Egy ekkora méretű, lámpához képest meglepően finom az egész szerkezet. 

IMG_2951.jpg

Ennek a szellősen kialakított fejnek van egy kisebb hátránya ugyanis, ha valami durvább szennyeződés beleeszi magát a résekbe, akkor a vízen kívül másra nem nagyon számíthatunk. Gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni a belső részekhez. A vízzel is óvatosan kell bánni, mert bár vízálló, de "csak" az IPX-6 szabványnak megfelelően. Magyarul szakadó esőben gond nélkül használható viszont huzamosabb ideig víz alá meríteni már nem ajánlott.

IMG_3117.jpg

A méretei alapján azt gondolná az ember, hogy mennyire kényelmetlen lehet kézben cipelni, de egyrészt egyáltalán nem olyan nehéz, másrészt egy jól kiegyensúlyozott lámpáról van szó, szóval nem olyan vészes ez. Hosszabb túrákhoz persze érdemes elővenni a mellékelt vállszíjat. A váll/nyak résznél külön szélesítést kapott, tényleg nagyon kényelmes és egy pillanat alatt felcsatolható. Külön jó pont, hogy nem magán a lámpán kell rögzíteni, így nem fogja szétbarmolni a bevonatot. Egyébként a gyűrűk aranyozottak, szükség esetén pedig mindkettő levehető.

IMG_3119.jpg

Önmagában még az órási lámpatest és a különleges kialakítású fej sem elég ahhoz, hogy minden körülmények között elvezesse a led által termelt hőt. Az Olightnál minden nagy teljesítményű lámpa aktiv védelmet is kap, ami egy bizonyos hőmérséklet felett közbelép és visszaveszi a fényerőt. Az SR95/SR95UT-nél kb. 63-65°C, az SR95S UT esetében pedig kb. 53-55°C környékén van az a pont ami után elkezd csökkenni a fényerő.
Természetesen ez hatással van a világítási időre is. A gyárilag megadott 1250 lumen/3órába beleértendő ez a fényerő csökkenés is. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 20°C-on használva a lámpát, kb, húsz perc elteltével beáll valahova 800-900 lm közé és ezt tartja amíg le nem merül az akksi. Természetesen megfelelő hűtés mellett nem okoz problémát a fényerő megtartása, viszont ebben az esetben a világítási idő nagyjából feleződik (~1ó40p).

IMG_3065.jpg

IMG_3211.jpg

Az akkupakk valójában 6db 18650-es Li-ion cellából áll (pontos típusról nincs információm). A lámpára szerelve és önmagában is tölthető. Töltés közben a hálózati adapteren látható led pirosan világít, a töltés befejeztével zöldre vált. Az akkupakk fenekén elhelyezkedő zöld ledek csak az akksi állapotának ellenőrzésére szolgálnak, töltés közbeni funkciójuk nincs. Aktiválásukhoz nyomjuk meg a töltő csatlakozó alatt látható fehér kapcsolót. A töltöttségi szinteket a következő módon jelzi:

4 led = 85% felett
3 led = 60-80%
2 led = 40-60%
1 led = 20-40%
Egyik sem világít = kevesebb, mint 20% van hátra, mehet a töltőre

IMG_3089.jpg

Töltési időnek nagyjából 4 óra 15 percet mértem, igaz nem volt teljesen lemerülve az akksi, de a ledek már kikapcsolt állapotban sem jeleztek semmit.

Akkupakkot külön is vehetünk hozzá, de mivel egybeépítették a lámpatesttel ezért elég borsos ára van, a lámpa árának az egyharmadát is elkérhetik érte, ami 30-35e ft-ot jelent.

A kezelőfelület lényegében nem változott a korábban bemutatott Olightokhoz (S10, S35, S65, SR51) képest. A fokozatok között (150lm, 500lm, 1250lm) a kapcsolót lenyomva tudunk lépegetni. A stroboszkópot két gyors kattintással aktiválhatjuk, majd egy gombnyomással - tartsuk több, mint 1 mp-ig - léphetünk vissza a normál módok közé. A kapcsolót le is zárhatjuk. Lenyomjuk és megvárjuk amíg háromszor végigpörgeti a fokozatokat. Ezután kialszik a fény és a kapcsoló lezár. Három gyors kattintással lehet felébreszteni.

Luminus SBT-70. A drasztikus fényerő növekedés elsősorban a lencse hiányának köszönhető. 

IMG_3095.jpg

IMG_3139.jpg

IMG_2995.jpg

A fény minőségére nem lehet panasz. Nyoma sincs az XM-L ledeknél látott halvány sárgás, zöldes, kékes, lilás - mikor milyen - árnyalatoknak. A hotspottól a szórt fény pereméig tiszta fehér és ehhez jön még a színvisszaadási index, ami a Luminus SBT-70 esetében min. 75 CRI (hideg fehér XM-L 65 CRI, semleges fehér 75 CRI). Csupán egyetlen észrevételem van, kb. 5 méter felett egy sötétebb folt jelenik meg a hotspot közepén. Valódi használat közben nem sok jelentősége van, de azért érdemes megemlíteni. Ez a jelenség kisebb-nagyobb mértékben minden SMO reflektoros, XM-L-es lámpánál is megfigyelhető. 

Minden fokozat hibátlan, nincs pwm villogás és a driver is csendesen teszi a dolgát. Érdekes, hogy a stroboszkópot használva itt is hallani egy halk, puha kattogó hangot. Az SR51-nél volt hasonló, egyébként azóta sem találkoztam ilyesmivel más lámpánál.

A lényeg. A max. fényáram 1250lm. Ez manapság már nem tűnik túl soknak, pláne egy ekkora lámpához képest, de, ha hozzávesszük, hogy a fényerősség 250.000cd, akkor kicsit változik a helyzet. A 250kcd ideális körülmények között 1km-es(!) (0.25lux) hatótávot jelent. Egyelőre "csak" 220 méteren tudtam megnézni, ráadásul nem is teljes sötétségben - ahogy a képeken is látható -, de már ilyen környezetben is nagyon látványos a fénysugár. Teljesen más világ, mint egy XM-L-es thrower.

Jelenleg a legerősebb ledes lámpa amit mellé tudtam tenni az a Fenix TK75 (2600lm, 92000cd). Minden kép nagyítható! A ház 220 méterre van!

A 35W-os Microfire Patrol HID már jóval keményebb ellenfél. Lumenben erősebb és elvileg luxban is valamivel az Olight felett van, de őszintén megmondom, ekkora távon szabad szemmel nem vettem észre jelentős különbséget. Azt gondolom nem kell részletezni, hogy mekkora előnye van az SR95S UT-nek a HID lámpákkal szemben. Elég csak a led vs hid "izzó" élettartamára, érzékenységére (ki-bekapcsolások) vagy a vetítési kép minőségére gondolni. Ebben az esetben még a színhőmérséklet is az Olight mellett szól.



Közepes fokozaton is elbánik a legtöbb XM-L-es throwerrel és ezt a fényerőt 8 órán keresztül tudja tartani! 
SR95S UT (500lm) vs Armytek Barracuda

Néhány fali kép, távolság kb. 80cm. A jobb összehasonlíthatóság érdekében fekete-fehérben.


Ezenkívül csak egyetlen lámpáról tudok amiben SBT-70 ledet használnak, de az is messze elmarad az Olight teljesítményétől. A többieknél is jönnek már az izmosabb keresőlámpák (pl. Fenix RC40), de ezek egyelőre csak az alap SR95 pozícióját veszélyeztetik. Jelenleg az SR95S UT 250.000cd-s fényereje más gyári lámpák számára megközelíthetetlennek számít.

Fontosabb adatok

LED: Luminus SBT-70 (60.000 óra élettartam) szinvisszaadási-index: min. 75 CRI
Áramforrás: 7.4V, 7800mAh Li-ion akkumulátor (6*18650 Li-ion), töltöttségi szint kijelzéssel (kompatibilis a korábbi SR90/91/92/95 modellekkel)
Töltő: AC100~220V, 50-60HZ, CC 3A/8.4V
Fényáram/világítási idő: 150lm (48ó), 500lm (8ó), 1250lm (3ó), stroboszkóp (10Hz)
Fényerősség: 250.000cd
Fénysugár hatótávolsága: 1000m (0.25lux)
Üreges fejkialakítás, a hagyományos zárt megoldáshoz képest kétszer nagyobb hűtőfelület, 25%-kal kisebb súly Ultra tiszta, edzett üveglencse, tükröződés-csökkentő (AR) bevonattal, 99%-os fényáteresztéssel
Lámpa anyaga: repülőgép-gyártásban használt alumínium, kemény eloxált (III-as típus)
Méret: 325mm (hossz), 90mm (fej átmérő), 48,4mm (test)
Súly: 1230.5g (akkuval együtt)
Megfelel a MIL-STD-810F katonai szabványnak
Ütésállóság: 1.5m
Vízállóság: IPX-6 (ellenáll a szakadó esőnek)
Tartozékok: töltő, hálózati kábel, vállszíj, tartalék O-gyűrű (2db), használati utasítás

Magyarországi forgalmazó

LEITZ-HUNGARIA KFT.
H-1071 Budapest, Damjanich utca 11-15., tel.: +36 1 268-95-20
kapcsolat@leitz-hungaria.hu, web: leitz-hungaria.hu

A gyártó hivatalos weboldala
olightworld.com

IMG_3188.jpg

IMG_2963.jpg

IMG_3186.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr625249662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.15. 11:49:24

A "hosszú-fény"! Tulajdonképpen nekem ez tetszik. ;)
Ennek az őse egyik olyan magyar (egy győri Kft. gyártotta úgy huszonvalahány éve még) halogén égős lapos-rúd lámpa (műanyagból, nagy és excenteres fejrésszel), amibe 5 db. (tartós) bébi elem megy, mint táp. Olyan van nekem, valamikor a kilencvenes évek legelején találtam rá egy őszi vásáron, Zalaegerszegen még.
Most júniusban - véletlenül megint csak - találtam rá én csak először látva ilyet: egy kínai "CREE" LED-es erős fényű fejlámpára és megvettem az őrségi (Őriszentpéter) nagy vásáron. Azóta kutakodom a neten...
Ez a hosszú fényű lámpa a legérdekesebb nekem most.
Persze százezret, de még ötvenet sem tudok kiadni egy "elemlámpáért" - sajnos. :-/
De jó látni (őket) és jegyzem ám, eztán figyelem a "piacot". :)
süti beállítások módosítása