elemlámpa blog

Olight, 4. rész - SR51 Intimidator

2011. szeptember 29. - fB

 

Elérkeztünk az Olight sorozat utolsó részéhez. Az SR előtag, az Olight legfényerősebb lámpáit jelöli. Köztük a legkisebb az SR51. Amellett, hogy külsőleg is megújult, két lényeges különbség van az elődhöz (SR50) képest. A Luminus, SST-50-es ledjét lecserélték egy Cree XM-L-re (U2-bin) és a sima felületű foncsor helyett, OP mintázatút kapott.

 
 
A lámpa jópofa csomagolásban, egy alaposan kibélelt, kis méretű kofferben érkezik. Rögtön tisztáznék is egy félreértést. A doboz több boltnál és teszten is alumíniumnak van feltüntetve, de a látszattal ellentétben, ez bizony nagyrészt műanyag. Kizárólag a csatok, zsanérok és a sarkokat védő elemek vannak fémből. A bélés bele van ragasztva, emiatt nem lehet kivenni. A szivacs komoly erővel tartja helyén a lámpát.
 
A fehér szűrő itt is alaptartozék. Adnak még egy tokot, két vastag gumigyűrűt és egy zsinórt (lanyard) is. A két darab 18650-es akkumulátorhoz való elemtartó, ehhez a próbalámpához nem járt, külön kellett szereznem (köszönet érte a Beo-pa-nak), de egyébként az is tartozék lenne (ha nem jelzik külön, érdemes rákérdezni). Szükség is lesz rá, hiszen a 18650-es akksikon kívül, csak 6db CR123A lithium elemmel vagy RCR123A akkumulátorral lehetne üzemeltetni, ami nem lenne olcsó mulatság.
 
 
 
A lámpa kidolgozásával, bevonattal nincs probléma, de annyit megjegyeznék, hogy a test és a fej illeszkedése kicsit érdekesen van megoldva, mert, ha teljesen rácsavarjuk a fejet, túl közel kerül a testen található téglalap alakú mintázatokhoz. Annyira közel, hogy akár meg is húzhatja a bevonatot, ha nagyon erősen csavarjuk rá. A másik felén több helyet hagytak. A lámpatest egyébként elég vékony, viszont így is súlyos (üresen 400g), főleg az akkumulátorokkal együtt. A szilikonzsírral nem spóroltak, leginkább a gumitömítések kaptak belőle. 
 
 
A (mikro)kapcsoló a lámpa oldalán, a fej mögött található. Jól kézre áll. A felhasználói felület megegyezik az S35/S65-nél alkalmazottal. A gomb folyamatos nyomva tartása mellett választhatunk, hogy a 250 vagy a 900 lumenes fényerőt szeretnék használni, illetve, ha kétszer egymás után gyorsan megnyomjuk, akkor elérhetővé válik a stroboszkóp is. Amennyiben megvárjuk, hogy háromszor végig fusson a fokozatokon, a lámpa lezárja a gombot, így nem kapcsolódhat be véletlenül. A zárolást három gyors gombnyomással oldhatjuk fel. A módokat természetesen megjegyzi.
A fényének enyhe sárgás-zöldes színezése van, hasonló az M1xm-hez. Teljes fényerőnél kevésbé látszik, de amúgy sem zavaró.
 
A stroboszkópot a villogás ütemével együtt, halk, kattogó hang kíséri. Nem zavaró ez sem, de nem hallottam még ilyet egy lámpánál sem. Érdekes. A lámpát aktív hővédelemmel (ATM) látták el. Ez figyeli a melegedést és amennyiben szükséges csökkenti a teljesítményt a led védelme érdekében.
 
 

 
A fején elhelyezkedő rozsdamentes acél gyűrű kézzel is lecsavarható, így hozzáférhetünk a lencséhez, a reflektorhoz és a ledhez is. Nem szokásom szétszedni a lámpákat, de itt nem volt más választásom, mert a lencse mögött volt egy nagyobb szösz és eléggé zavart. Amire nagyon kell vigyázni, hogy a reflektorhoz, soha, semmivel ne érjünk hozzá. Nem ajánlott törölgetni, mert azonnal hajszálkarcok fognak megjelenni a felületén. Amennyiben valakit zavar az a néhány porszem, szerezzen be egy a fényképezők érzékelőinek tisztításánál is használatos körtepumpát.
 
A ledet körülölelő, fekete, műanyag takarólemez el volt fordulva gyárilag, de beállítható, ha valakit zavar. Nem árt egy kis türelem hozzá, mert, ahogy kezdjük visszacsavarni az acélgyűrűt, az belekap a gumitömítésbe, ezzel együtt elkezdi forgatni a reflektort is, ami pedig újra elmozdítja a már beállított fekete takaró lapot :) A lényeg, hogy a led középre került.
Az üveglencse természetesen antireflex bevonatot kapott és a gyári adatok szerint 99%-os fényáteresztéssel rendelkezik.
 
 
 
Használat után a gumitömítés világít még néhány percig, ahogy az S35 és S65-nél is. A tömítés két oldalról fogja a lencsét, elég vaskos darab.
 
 
Az alap, CR123A elemekhez való elemtartó jó erős. A három szárban külön fém merevítők is vannak. Az elemek behelyezésével és kivételével sincs gond. A 18650-es akksik tartója is elég erős, két fém cső köti össze a végeket. A műanyag részek is jó vastagok. A rugók megfelelő erővel fogják az akkumulátorokat. Ami fontos, hogy egyáltalán nem zörögnek az elemtartók, még akkor sem, ha erősen megrázom a lámpát.
 
 
A hozzá adott szűrő nagyon el van találva. Tökéletesen szórja a fényt. Házon belül kifejezetten ajánlott a használata.
 
Távolság kb. 10-12m, max. fokozaton, szűrővel és anélkül 
ISO400, F3.2, 1s.
 
 
A szűrő puha, gumi hatású műanyagból készült. Tökéletesen passzol a lámpa fejére. Szorosan illeszkedik, teljesen kizárt, hogy véletlenül leessen róla.
 
Ahogy az M1xm-nél, itt is rá kellett jönnöm, hogy ekkora méretű lámpák már túl nagyok a normális mindennapi (otthoni, ház körüli), rendszeres használathoz. Nagyon jó az óriási fényerő és, hogy ilyen messzire visz, de aki nem biztonsági őr, erdész, vadász stb és nem tudja kihasználni a tudását, az szerintem nézzen valami kisebbet. Pontosabban egy ilyen mellé valami kisebbet is :). Az Olightok közül nálam továbbra is az S35/65 áll az első helyen, bár az utóbbi fényét még mindig nem tudtam megnézni, de jövőhéten pótolom a leírásával együtt és lesz még egy képes összehasonlítás is az M20X, S35, S65 és az SR51 fénye között.
 
 
 
Fontosabb technikai adatok:
 
LED: Cree XM-L U2
Fényteljesítmény: 250lm (10h), 900 lm (1h50m), stroboszkóp (10 Hz)
Fényerősség: 56500cd, max. hatótáv 475m
Áramforrás: 6xCR123A/RCR123A, 2x18650 Li-ion
Aktív hővédelem (ATM - Active Thermal Management)
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint (2m)
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III)
Méret: 190mm (hossz), 63mm (fej), 43.8mm (átmérő), 400g (elemek nélkül)
 

 

Az Olight lámpák bemutatója nélkülük nem jött volna létre: 4Sevens

Nagyobb felbontású képek itt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr823214159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása