elemlámpa blog

Webshop ajánló - akkuteile.de

2015. május 24. - fB

blog6.jpg

Lassan két éve, hogy utoljára írtam itt a blogon. Sajnos időhiány illetve egyéb más dolgok is közrejátszottak, hogy nem születtek újabb bejegyzések, viszont az index fórum elemlámpa topicjában azóta is folyamatosan jelen vagyok képekkel, rövid ismertetőkkel, úgyhogy továbbra is, akit érdekel a téma, kérdése van, mindenképpen nézzen be oda.

A blog rendszeres frissítésével kapcsolatban egyelőre nem ígérgetek, ha úgy érzem, hogy az adott lámpa vagy ehhez kapcsolódó téma megér egy külön bejegyezést, akkor ezeket itt is meg fogom osztani.

Ilyen téma szerintem az akksik, töltők beszerzésének kérdése is. Először is ajánlanék egy megbízható forrást ezeknek a kiegészítőknek a beszerzéséhez, másodszor néhány konkrét márka és típus is meg lesz említve. Ezeket nem csak a különböző leírások, tesztek elolvasása után, hanem saját tapasztalatok alapján is bátran merem ajánlani.

Lámpákat viszonylag egyszerűen rendelhetünk EU-n kívülről Kínából, USA-ból is, de akkumulátorok terén már más a helyzet. Amióta megszigorították a li-ion akksik szállításának feltételeit, azóta nehezebb dolgunk van. Az USA-ból való rendelés lehetősége gyakorlatilag teljesen megszűnt, pontosabban a postaköltség miatt már nem éri meg. A legtöbb kínai eladó általában minimális felárért valahogy megoldja, de sok esetben, a hajóval történő szállítás miatt simán előfordul, hogy várhatunk egy-másfél hónapot is mire megérkezik a csomag. Arról ne is beszéljünk mi van akkor, ha valami nem stimmel az áruval. Szóval akinek nincs ennyi ideje erre, annak marad az itthoni vagy az EU-n belüli rendelés lehetősége. Itthon is sok minden beszerezhető már, sokkal jobb a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt, de a kinti üzletek kínálatához képest még mindig elég szerény a választék, főleg a védelem nélküli Li-ion cellák esetében.

Az akkuteile.de oldalára néhány hónappal ezelőtt találtam rá. Eddig két csomag jött tőlük és teljes mértékben elégedett vagyok a kapott termékekkel, meg az egész kiszolgálással. Bármi kérdésem volt, e-mailben is nagyon rövid időn belül jött a válasz. Rögtön egy példa a szállítási időre, illetve két példa, mert mindkét alkalommal ugyanolyan gyorsan zajlottak a dolgok. A héten, szerda késő délután rendelt és még aznap feladott csomag, a nyomkövető oldal szerint, szinte percre pontosan 24 óra elteltével már itt volt az országban. Ma pénteken pedig házhoz is hozta a DHL. A küldemény Németországból, Rodgauból indult kamionos szállítással (szállítási költség 12.90 EUR).

Az első csomagban 4-4db 3200mAh-s Samsung INR18650-32E és LG INR18650 MH1 volt, most pedig összesen tizenöt darab akku, 7db Sony US18650VTC5 (2600mAh, max. terhelhetőség 30A!) és 8db Samsung INR18650-35E (3500mAh) érkezett. Megjegyzem, hogy a Sony VTC5-öt előszeretettel hamisítják. Különböző kínai boltoknál, ebayes eladóknál könnyen belefuthatunk ezekbe az átcímkézett hamisítványokba. A németek garantáltan megbízható forrást jelentenek ebből a szempontból is.

LG INR18650 MH1 3200mAh

blog7.jpg

Néhány szó a csomagolásról. Úgy bebugyoláltak mindent, hogy gyakorlatilag kizárt, hogy szállítás közben bármi megsérüljön. Minden akkucella egyenként bedobozolva, a kis dobozokat külön betekerték egy ~90cm hosszú, ~20cm széles buborékfóliával, majd az egész cuccot még becsomagolták egy ~1 méter hosszú és ~30 cm széles fóliával. A kartondoboz üresen maradt részeit térkitöltő párnákkal bélelték ki.

blog3.jpg

Minden cella feszültsége és természetesen a gyártási ideje is egyforma volt. A Sonyknál 3.53V, a Samsungoknál 3.58V-os feszültséget mértem. Tipp: Amennyiben hosszabb ideig (hetekig, hónapokig) nem használjuk az akkumulátorokat, javasolt a gyári, névleges feszültséghez közeli állapotban eltenni őket.

blog2.jpg

A Sonykat 2014. november 2-án gyártották. Teljesen korrekt. Az alsó sorban az alábbi betű/számsor jelöli a dátumot, "WK02". A "W" az évszámot (U=2012, V=2013, W=2014), a "K" a hónapot (A=Január, B=Február és így tovább ABC sorrendben), a "02" pedig a napot mutatja. 

Sony Konion US18650VTC5 2600mAh, max. (folyamatos) kisütési áram 30A

blog4.jpg

A Samsungok gyártási idejének megfejtése sokáig gondot okozott, de szerencsére néhány nappal ezelőtt rátaláltam a megoldásra. A cellákon összesen hatféle felirat/kód szerepel, de minket csak a következő érdekel. Az "INR18650-35E"  és a "Samsung SDI" felirat alatti "2F22" a lényeg. Ebből az utolsó három karakter mutatja a gyártási időt. Az "F" jelöli az évet, ebben az esetben 2015-öt (A=2010, B=2011... E=2014, F=2015). A következő szám/betű jelöli a hónapot, 1=Január, 2=Február...A=Október, B=November, C=December. Az utolsó mutatja, hogy az adott hónapon belül hányadik héten történt a gyártás.

blog12.jpg

Töltőkből is bőséges a kínálat. Ahogy korábban is, ezek közül elsősorban az XTAR márkát ajánlom. Külön kiemelném a VP sorozatot, azon belül is a VP2-t, ami szerintem jelenleg a legjobb két csatornás töltő. USB kimenettel (1A), 4.35V-os és LiFePO4 akku támogatással, külön állítható töltőárammal (0.25A, 0.5A, 1A), 26650-es méretű akksik támogatásával, valós idejű feszültség kijelzéssel, autós adapterrel, ABS műanyag házzal stb. Az XTAR töltői szinte kivétel nélkül valódi CC/CV töltők, tehát úgy töltik, kezelik a Li-ion akksikat, ahogy az hivatalosan elő van írva, nem csak egyszerűen szimulált CC/CV töltésre képesek, mint sok olcsóbb vagy akár hasonló áron kínált társaik.

A VP1/VP2/VP4 egyik leghasznosabb tulajdonsága a valós idejű, pontos feszültség kijelzés

blog_vp2.jpg

A WP2h gyakorlatilag a VP2 kijelző nélküli változata.

blog_wp2h.jpg

Aki megelégszik egy csatornával is, annak az SP1 a legjobb választás. Különlegessége a max. 2A-es töltőáram (0,5A, 1A is választható), amivel jelentősen lerövidíthetjük a töltési időt. Ekkora töltőáramot viszont kizárólag 26650-es méretű vagy csak komolyabb teherbírású 18650-es cellák esetében használjunk. A VP2-höz hasonlóan ez is kezeli a LiFePO4 és a 4.35V-ig tölthető akkumulátorokat. Autós adaptert is adnak mellé.

blog_sp1.jpg

A VP4 szintén remek választás, azonban ez a töltő csak látszólag a VP2 nagytesója. Sok extra funkció, ami a kettesben megvan (USB kimenet, LiFePO4, 4.35V támogatás), ebből hiányzik. A töltőáram 4*250mA/500mA vagy 2*1A lehet. 

blog_vp4_3.jpg

blog_vp4.jpg

Vissza az akkumulátorokhoz. Védettekből ajánlom a Keeppower, XTAR márkákat. Az Efestről is jókat hallottam, de személyesen tapasztalatom nincs velük. A gyári Fenix, Olight, Nitecore stb is jó választás csak sokszor indokolatlanul túl vannak árazva (nem csak itthon). Védelem nélküliből ajánlott szinte az összes, minimum 2600mAh-s kapacitású Panasonic/Sanyo, Samsung, LG. Fontos, hogy védelem nélküli akkumulátorokat csak az használjon, aki tudja mit csinál. Tudja megfelelően kezelni, tölteni, tárolni őket stb. Alapszabály, hogy nem keverjük őket. Együtt csak azonos márkájú, típusú, kapacitású és gyártási idejű cellákat használjunk. Ez természetesen a védelemmel ellátott akkumulátorokra is ugyanúgy vonatkozik. Megjegyezném, hogy létezik néhány olyan, több akkus lámpa (pl. Fenix LD50, LD60), ami a felépítésénél fogva lehetőséget ad az egymástól eltérő tulajdonságokkal rendelkező akkumulátorok használatára is, de ezek kivételek. Alapvetően tilos keverni őket.

blog5.jpg

blog_vp1.jpg

Összefoglalva tehát, az AkkuTeile az eddigi tapasztalataim alapján (az eBayes visszajelzéseiket is érdemes megnézni) egy nagyon gyorsan működő és megbízható webshop. Sok olyan akkumulátor, töltő és egyéb kiegészítő is megtalálható náluk ami itthon nehezen, vagy egyáltalán nem beszerezhető. 

blog_vc2.jpg

blog1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr27484696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása