elemlámpa blog

JETBeam DDR30

2013. március 22. - fB

Régen járt már nálam Jetbeam lámpa. Az utolsó a PC20 volt kb. másfél évvel ezelőtt, úgyhogy nagyon megörültem amikor Béla (lanternetactice.ro) segítségével néhány héttel ezelőtt hozzájutottam a gyártó jelenlegi zászlóshajójához, a DDR30-hoz.

**új képekkel frissítve, 2013. április 24.**
**3400mAh-s Panasonic akksikkal tesztelve (3200lm), 2013. május 16.**

IMG_5998.jpg

A DDR30 végülis az RRT3 (3*XM-L) továbbgondolt változata, de egyben egy teljesen új széria legerősebb tagja is. A sorozat jelenleg hét modellből áll,

DDA10, 1*AA, XP-G2 R5, max. 160lm
DDA20, 2*AA, XP-G2 R5, max. 285lm
DDC10, 1*CR123A, XP-G2 R5, max. 285lm
DDC20, 2*CR123A, 1*18650, XM-L U2, max. 500lm
DDC25, 2*CR123A, 1*18650, XM-L U2, max. 600lm
DDR26, 1*18650, XM-L2, max. 1000lm
DDR30, 3*18650, XM-L U3, max. 3200lm

Hasonló tudású lámpákat más gyártóknál is találunk, viszont van egy olyan tulajdonságuk ami kiemeli őket a tömegből. A világon elsőként digitális kijelzőt kaptak, innen az elnevezés "DD", Digital Display.

Amikor először megláttam ezeket, az volt az első gondolatom, hogy ez az, végre. Régóta szerettem volna olyan kijelzőt látni a lámpákon amin pontosan nyomonkövethető az akku állapota, nem kell állandóan kivenni, feszültséget mérni stb. Persze sokan mondhatják, hogy mi olyan bonyolult ezen, beteszem az akksit, megy ameddig le nem merül aztán megy a töltőbe, de azért ez nem mindig ilyen egyszerű, főleg a védelem nélküli akksiknál, amik nagyobb figyelmet igényelnek. Sokan nem szeretik azt sem, ha az akku feszültsége a minimum megengedett érték közelébe kerül. Vagy mi van akkor, ha bizonyos ideig használjuk a lámpát, félretesszük, majd pár nap múlva újra elővesszük. Fogalmunk sincs az akksi(k) állapotáról, nem tudjuk mennyi ideig lehet még világítani, szóval ilyen esetekben óriási segítséget jelent egy kijelző. Vajon sikerült a Jetbeamnél kitalálni egy valóban jól használható megoldást? Most kiderül.

IMG_3717.jpg

A csomagolásban semmi extra, szimpla kartondoboz, belül alaposan kibélelve. A lámpa mellé 1db tartalék O-gyűrűt, töltő adaptert, csuklószíjat, használati utasítást (angol, kínai nyelven), garanciajegyet és egy kis csomag szilikagélt kapunk. Sajnos tokot nem adnak hozzá és nem tudok róla, hogy külön rendelhető lenne-e, de elvileg a Nitecore TM15 tokjába pont belepasszol. Szűrőkről és egyéb más kiegészítőkről nincs információm.

IMG_3722.jpg
A doboz méretei (+- 1-2mm): 220mm (hosszúság), 100mm (szélesség), 90mm (magasság)

IMG_3723.jpg

IMG_3687.jpg

IMG_3727.jpg
A minőségére nem lehet panasz, ugyanaz a magas színvonal, mint az RRT sorozatnál. Szép az eloxálás és a színe is tetszik, a feliratok hibátlanok, nincsenek elcsúszva, a betűk is élesek. Az egyetlen menet és o-gyűrű szintén hibátlan. A reflektor és a lencse por és egyéb szennyeződésektől mentes, a ledek pontosan középre kerültek. A ledek lencséje is tiszta, hibamentes.

IMG_3710.jpg

IMG_3695.jpg

A fejet nem lehet szétszedni vagy, ha mégis sikerül megbontani ugrik a garancia. A gomb elhelyezése kiváló, finoman működik, rövid úton jár és szinte teljesen hangtalanul teszi a dolgát. Nem érzékelhető alatta semmilyen kapcsoló szerkezet, nincs kattanó hang, mint a Spark, Olight vagy a Sunwayman hasonló kapcsolóinál. Érzésre a legjobb amivel eddig találkoztam. Külsőre igazából csak a testen található csúszásgátló felületen változtatnék, lehetne valamivel durvább kialakítású is, de egyébként jó kézben tartani. Nem egy pehelykönnyű lámpa az biztos, akksikkal együtt valamivel több, mint 600g-ot nyom.

IMG_3752.jpg

IMG_4525.jpg
A töltő csatlakozóját semmi nem védi, úgyhogy, ha valami makacsabb szennyeződés kerül bele, nehéz dolgunk lesz a tisztítással, még akkor is, ha elméletileg bírja a vizet (IPX-8 vízállóság). Külön jó pont, hogy állványra is rögzíthető a lámpa. Hasznos tud lenni. Igényesen oldották meg ezt a részét is.

IMG_3746.jpg

Az akku tartó erős szerkezetnek tűnik. A polaritásra nem kell figyelni, bármilyen irányból behelyezhető a lámpatestbe. A túl hosszú akksikkal esetleg gond lehet. Amikkel biztos használható: Fenix ARB-L2, Spark 2600mAh, Keeppower 3400mAh (mindkét változata belefér). Az XTAR 18700-at (2600mAh) viszont már nem merném nyugodt szívvel ajánlani. A szabványos 18650-es ipari akksikat is megfogja, bár ezeket nem ajánlott egynél több akkumulátorral hajtott lámpákban használni. Különösen kezdők ne próbálkozzanak ezzel. A töltés funkciót nem tudtam kipróbálni, máskülönben azt javaslom, hogy inkább töltsük külön, normális töltőben az akkumulátorokat, mint ezekben a lámpákban.

IMG_3891.jpg

IMG_3881b.jpg

IMG_3817.jpg

IMG_3912.jpg

A kijelző minden irányból nagy betekintési szöggel rendelkezik és akár több méteres távolságról is jól olvasható. Bekapcsolás után és módváltásnál is mutatja (5 mp-ig), hogy melyik fokozatban vagyunk éppen, H=legmagasabb (High), E=közepes (Medium), L=legalacsonyabb (Low), S=stroboszkóp (Strobe). Ez az információ önmagában nem sokat jelent, hiszen alapvetően négy, jól elkülöníthető fokozat van (30lm, 500lm, 3200lm, stroboszkóp), senki nem fogja összekeverni ezeket.

IMG_3702.jpg

A valódi segítséget a számláló jelenti. Tíz lépésben, 9-től 0-ig számol vissza, ahogy csökken a feszültség és ha kitapasztaljuk melyik szám mit jelent, akkor viszonylag nagy pontossággal megmondhatjuk mennyi időnk van még hátra az újratöltésig. Azt fontos megjegyezni - és ez teszi még jobbá az egészet -, hogy a kijelzőn folyamatosan látható a töltöttségi szint. Nem kell állandóan ellenőrizgetni, nyomkodni, elég ha rápillantunk, de ha mégse tudnánk ránézni, akkor is észrevesszük, ha eléri a nullát, ugyanis ebben az esetben azonnal minimálisra csökkenti a fényerőt. Ezzel együtt egyébként a nulla is elkezd villog a kijelzőn.

IMG_3809.jpg

IMG_3813.jpg

IMG_3707.jpg

Érdekes módon se a kézikönyv se a hivatalos oldal nem említi, hogy amennyiben 3200 lumennel használjuk, mikor és milyen mértékben fogja visszavenni a fényerőt, pedig az sejthető, hogy egy ekkora méretű lámpatest, néhány percnél tovább nem lesz képes hatékonyan elvezetni a három XM-L U3 led által termelt hőt, akármilyen hűtőbordái is vannak. Kis utánajárással kideríthető, hogy két lépésben csökkenti, egyszer ~3,5 perc után 1920 lumenre, majd kicsivel 12 perc után még egyet visszalép 1280 lumenre és innentől ezt a fényerőt tartja közel két órán keresztül. Persze csak akkor, ha közben nem kapcsoljuk ki, mert ebben az esetben újra 3200 lumennel indít. Ilyen módon, az állandó visszakapcsolással ugyan elérhető a folyamatos max. 3200lm, de ezzel óvatosan, mert baromira fel tud forrósodni a lámpatest, nem véletlen került bele az időkorlát, másrészt ebben az esetben nem egészen 50 perc alatt elfogyasztott három Sanyo UR18650FM cellás 2600mAh-s Spark akksit.

DDR30_manual_scan_fb.jpg

Készítettem egy táblázatot, hogy kicsit pontosabb képet kapjunk a valós világítási időről és hogy melyik szám mit jelenet időben, legalábbis a 2600-as akksiknál.

kep070.jpg

Frissítés 2013. május 16.

Időközben kipróbáltam 3400mAh-s Panasonic NCR18650B akksikkal is (vadonatújak). Csak 3200 lumenen járatva a világítási idő átlépte az egy órát. Egész pontosan 1 óra 6 perc 26 mp kellett, hogy elérje a nullás szintet. Az akkumulátorok feszültsége, kezdés 3*4.17V, a végén 3*3.33V volt.

IMG_6002.jpg

Szemre a szabályozás kiválónak tűnik, még 2-es fokozaton is nagyon erős, csak 1-es szinten csökkent láthatóan a fényerő. A táblázathoz még annyit, hogy két akku nagyjából egyforma állapotban volt, a harmadik, amelyiknél kicsit magasabb feszültséget mértem valamivel kevesebbet volt használva, ezért van minimális eltérés a másik kettőhöz képest. A feszültséget, a lámpából kivéve, pár perces pihenő után mértem.

IMG_4006f.jpg

IMG_4522.jpg

A kezelését kicsit szokni kell. Ahogy megnyomjuk a gombot rögtön felvillan a legnagyobb fényerő (memória nincs, mindig ezzel indít), de ahhoz, hogy a lámpa teljesen bekapcsoljon 2 mp-ig nyomva is kell tartani (kikapcsolásnál ugyanígy). A fokozatok közötti váltás már gyorsan megy. A stroboszkóp rejtve van, két gyors kattintással lehet aktiválni, de kikapcsolt állapotból nem elérhető. 

IMG_3872.jpg
Sajnos a kisebb fokozatoknál (beleértve az 1920-1280 lument is) minimális pwm villogás látható. Szerencsére nem zavaró mértékű (szabadtéren egyáltalán nem látható), de egy felső kategóriás lámpánál akkor sem illik ilyen megoldást használni. A másik dolog, hogy közepes módnál (500lm) van egy kis hangja a drivernek. Ezt sem nevezném zavarónak, sőt, csendes körülmények között egyfajta furcsa hangulatot varázsol az éjszakába :D. Aki mászkált már éjjel az utcán és elsétált egy "búgó" transzformátor állomás mellett az tudja mire gondolok, na olyasmi hangot kell elképzelni, persze kicsiben :) Hozzáteszem a régebbi Jetbeameknél nem tapasztaltam ilyesmit. Egyébként a DD sorozatban is vannak pwm nélküliek, pl. a DDC20, és a gyártó állítása szerint a március végén érkező DDR26 is pwm mentes lesz.

A fénye brutális, főleg rövidebb távon (~100 méteren belül) tud nagyon látványos lenni, mindent beterít, de van benne erő a nagyobb távolságokhoz is. A gyárilag megadott 45000cd, 450 méteres (0.25lux) hatótávhoz elegendő. Régebben mindig az volt a mániám, hogy minél messzebb világítson egy lámpa, mert "az az igazi", aztán rá kellett jönnöm, hogy ennek nem sok hasznát veszem, ha mondjuk 50-100 méteren belül kell használnom, márpedig a legtöbb esetben ekkora távot kell bevilágítanom. Lehet bohóckodni a különböző lencsés, fókuszálható meg kihegyezett thrower lámpákkal, de amikor egy ilyen 3000 lumen, 45kcd+ körüli lámpát bekapcsolsz, akkor az be van kapcsolva :D, ott világosság lesz és nem csak egy fényes lyukat látsz a sötétben elenyésző szórt fénnyel körülvéve.

Nézzük képekben mire képes néhány másik lámpával összehasonlítva. Később, ha végre beköszönt az igazi tavasz több fotót is készítek. Minden kép nagyítható.

Frissítés (2013. április 24.)

Összességében nagyon tetszett, fantasztikus a fénye! Egyedül a pwm-es dolgot sajnálom. A kijelző borzasztóan hasznos, jól működik és remélem a jövőben egyre több lámpánál találkozunk hasonló megoldással. 


Technikai adatok

LED: 3*Cree XM-L U3 (50.000 óra élettartam)
Áramforrás: 3*18650 Li-ion
Működési feszültségtartomány: 9-19V
Fényáram/világítási idő: 30lm (60ó), 500lm (10ó), 3200lm (2ó), stroboszkóp (3200lm)
Fényerősség: 45.000cd
Fénysugár hatótávolsága: 450m (0.25 lux)
Digitálisan szabályozott állandó fényerő
Alacsony feszültség figyelmeztetés
Ultra tiszta, edzett üveglencse, tükröződés-csökkentő (AR) bevonattal
Lámpa anyaga: repülőgép-gyártásban használt alumínium
Felületkezelés: kemény eloxált (III-as típus)
Méretek: 164mm (hossz), 67mm (fej átmérő)
Súly: 480g (üresen)
Ütésállóság: 1m
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint (víz alá meríthető, max. 2 méteres mélységig, legfeljebb 30 percig)
Tartozékok: tartalék O-gyűrű (1db), töltő adapter, csuklópánt

Forgalmazó: lanternetactice.ro
Kapcsolat: Szemcsuk Béla, info@lanternetactice.ro

A gyártó hivatalos weboldala,
jetbeamlight.com

A Jetbeam PC20 mellett...

IMG_3859.jpg

...és a Skilhunt K11, Fenix TK35 U2, Nitecore P25 valamint lentebb a Fenix TK75 társaságában.

IMG_3713.jpg

IMG_3693.jpg

DDR30_warranty_card_scan_fb.jpg

DDR30_scan.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr115160470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.11. 13:52:29

A Fenix TK75 táv-fénycsóvája mintha verné, pedig az valamivel kisebb "kaliber" ennél!?
Kutakodom csak, nem értek hozzájuk, de talán az a Fenix TK75 az eddigi leglámpább nekem, úgy tűnik. ;)

Jó ez a blog! Mit jó? Precíz és szép! ;-P

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.11. 13:58:16

www.doingoutdoor.com/fenix-tk75-3x-cree-xml-u2-led-2600-lumens-flashlight-p-170.html
= Pl. ott 43 000 HUF körül adják, nálunk (Mo.) meg 72-74 ezer körül! Ezért kell a neten megnézni, mi hol a legkedvezőbb... ;-P

fB 2013.07.12. 21:31:50

Szia, köszi!

Távolságban simán veri a Jetbeamet, 92kcd vs 45kcd, nem kérdés.
Az RC40 nagyon durva méretekkel rendelkezik, a TK75 szinte eltörpül mellette, de fényerőben nincs olyan óriási különbség a kettő között, így ha van egy TK75-öd arról szerintem nem éri meg váltani. Nemsoká írok az RC40-ről is. Kicsit lemaradtam, de iparkodok!

fB 2013.07.12. 21:34:52

Még annyi, hogy itt vannak fent jobb oldalt a várható bemutatók, ha valaki nem bír várni vagy bármi érdekli kérdezzen nyugodtan, pl. az index fórum elemlámpa topicjában!

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.13. 10:55:59

@fB: ...arról a fórumról "találtam ide", úgy emléxem!... ;)

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.13. 14:02:50

Nitecore EA8W Cree XM-L U2 LED Flashlight Neutral White
Vélemény?...
(Ez úgy kb. 20 ezer HUF közeli áras, de úgy néztem se akksi hozzá, se töltő még akkor?)

fB 2013.07.13. 16:42:03

@Don Calo': Az ára jó, de, ha nincs hozzá akksid, töltő akkor inkább valami 2*18650-es lámpát néznék. Nyolc AA akku és egy jó töltő már önmagában is elég húzós tud lenni. Maga a lámpa tetszik, főleg, hogy van belőle neutral, de a 8AA miatt nem különösebben vonz. AA-s lámpából csak olyan kellene ami max. 4 akkuval megy.

pl, ez a kis apróság
www.eagletac.com/html/gx25a3/specs.html
Ami miatt külön tetszik, hogy hivatalosan is használható 14500-as li-ion akksikkal ami nagyon ritka dolognak számít. Megnézed a Fenix, Olight, Nitecore, Sunwayman stb 3-4AA-s lámpáit egyikbe se tehetsz li-ion akkut.

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.13. 17:47:44

www.youtube.com/watch?v=9z4TkiD8jjU
"Schweizer" akcentussal megszakértik! ;D

Hol találnám meg legolcsóbban és akku+töltővel hozzá esetleg? (Ha nem kérdezek hülyeséget így ezzel.)

Illetve soxor tölthető AA-s elemeim (Energizer), töltővel együtt vannak, 2 X 4 db. is éppenséggel, de gondolom az a Li-Ion 'akksi' sokkal többet tud...

fB 2013.07.13. 22:33:02

@Don Calo': Az Eagletac lámpáival az a gond, hogy hongkongi boltoknál (hkeq, doingoutdoor) nem árulják. A gyártó nem akarja Kínában forgalmazni, így nehéz "jó" áron beszerezni. Maradnak az amerikai és az EU-s boltok. EUban pl az nkonnál van Eagletac. Sajnos az amerikai kínálatot nem igazán ismerem. A li-ion akkumulátor ebben az esetben nem jelent nagyobb fényerőt, de azért mégis egyszerűbb kezelni, mint a nimh akksikat.

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.22. 17:57:23

Niwalker Black Light Vostro BK-FA02
Erről még nincsen teszt, illetve vélemény?
;)

fB 2013.07.23. 17:27:46

@Don Calo': Kint már tesztelték, pl selfbuilt. Béla is nemrég kapta meg, nagyon tetszik neki, azt írta, hogy nincs pwm, aminek örülök. Egyébként rajta vagyok, hogy minél előbb legyen MT-G2-es lámpa is itt a blogon!
süti beállítások módosítása