elemlámpa blog

Armytek Barracuda

2012. december 19. - fB

Hosszú szünet után a hírek mellett most már részletesebb bemutatókkal is tudok szolgálni. Egy komoly méretű és teljesítményű lámpa, az Armytek Barracuda nyitja a sort.

05.jpg


A kanadai székhelyű Armytek lámpái itthon nem tartoznak az ismertebb márkák közé, tudtommal nincs is hazai forgalmazójuk, pedig nem akármilyen minőségű lámpákról van szó. Mind külsőre, mind műszakilag kiemelkedőek. Sokáig egyetlen modelljük volt, a Predator ami 2010-ben jelent meg. Idén bővült a lista a Vikinggel és a Barracudaval. A Predator rendelhető XM-L, XP-G, XP-G2, hideg fényű, neutral vagy akár "high cri" ledekkel is. A Vikinghez is választhatunk többféle ledet, a Barracudaból viszont csak egyetlen verzió létezik, ami egy 5500K színhőmérsékletű XM-L U2 ledet kapott. Visszatérve a kanadai székhelyre. A kínaiak azért itt sem maradnak ki. A tervezés, fejlesztés európai illetve orosz segítséggel Kanadában történik, de magukat a lámpákat Kínában szerelik össze.

logo.png

Jó minőségű, szép kis kofferben érkezik a lámpa. A tokon kívül mindössze egy tartalék gumit a kapcsolóhoz és két db O-gyűrűt találunk. Kár hogy Predatorhoz alapból járó kis tubus Nyogel 760G ennél a lámpánál kimaradt.

02.jpg
01.jpg
03.jpg

Elsőre ami szembetűnik az a teljesen matt, sötétszürke felület. Tapintásra olyan, mintha valami gumiszerű anyaggal lenne bevonva a lámpa. Persze szó sincs gumiról, az alumíniumon található védőréteg jóval vastagabb a szokásosnál, keménysége 350-400HV. A fejet és a kapcsoló környékét acél gyűrűk védik, amiket titánium bevonattal láttak el (választható arany, ezüst, fekete színben), ami kb. tízszer keményebb egy átlagos HAIII bevonatnál. Gyertyaként nem tud megállni, de őszintén szólva egy ekkora lámpánál ezt nem is tartom fontosnak. Az akksik szépen illeszkednek, nem zörögnek, a menetek tiszták, simán járnak.

06.jpg
09.jpg
010.jpg

A kapcsoló finoman működik, semelyik korábbi lámpához nem hasonlítható, a hangja is "tompábban" szól. Belül úgy van kialakítva, hogy a gyűrű ami tartja a kapcsolót nem tud meglazulni. Elöl-hátul hosszú úton járó menetek találunk, két-két O-gyűrűvel, szilikonzsírral alaposan bekenve. A gyártó állítása szerint a lámpa 50(!) méterig vízálló. A lencse 98-99%-os fényáteresztéssel rendelkezik és bár nem szedtem ki, de kívülről is látszik, hogy az üveg vastagsága valahol 4mm környékén lehet. A reflektor brutálisan mély, a led pedig gyönyörűen középen ül az alján. Az egyetlen észrevétel, hogy a reflektor felületén, a lencséhez közvetlen közeli részén, néhány nagyon apró felületi hiba látható, de ezt csak azért írom, hogy legyen mibe belekötni. Más lámpáknál is tapasztaltam már ilyet, nem befolyásolnak semmit.

08.jpg
07.jpg

A fénye hideg fehér, kellemes árnyalata van. Gyűrűket egyáltalán nem látni. A mély reflektornak köszönhetően nagyon szűken világít, 100 méteren 7 méter a hotspot átmérője. Hivatalosan a gyártó nem ad meg fényerőre vonatkozó adatokat, de láthatóan erősebb az Olight SR51-nél. Valahova 60-65000cd környékére tenném. A hatótávhoz 500 métert írnak. A túlmelegedés elkerülése érdekében aktív védelemmel látták el a lámpát, tehát figyeli a hőmérsékletet és közbelép, ha szükséges. Tekintetbevéve a lámpa méreteit erre a közbelépésre ritkán lesz szükség.

A felhasználó felület nagyon egyszerű, négy mód közül választhatunk; 20, 150, 750 és 1160 lumen. Nincs semmilyen villogó mód. Az első három fokozathoz a fej elfordításával, meglazításával férhetünk hozzá. Pontosabban a fejet meglazítva áll rendelkezésre a 20/150/750lm, a fejet rászorítva pedig az 1160lm. Amennyiben csak egy pillanatra van szükségünk a fényre, úgy elég a kapcsolót félig benyomni. Ebben is eltér a legtöbb lámpától, mert jól érezhetően "megakad" a gomb félúton, hasonlóan a fényképezőgépek exponáló gombjához.

Kattints a képekre a nagyobb méretért.








B_kontroll.gif

Mérőeszközök nem állnak rendelkezésemre, de ahogy a lenti képen is látható a gyakorlatban is szépen működik az Armytek által "Flat Runtime Technology-nak" nevezett megoldás. Magyarul teljesen szabályozott a fényerő. Hozzáteszem kettő vagy több akkus lámpáknál ez már nem szabad hogy gondot okozzon és általában nem is szokott más gyártóknál sem.

Gyakorlatilag nincs szemmel látható különbség a teljesen feltöltött 4.19V-os és a 3.7V-os akksik között.

A Fenix TK35 U2 és az Olight SR51 mellett

Barracuda_08.jpg

Kinek ajánlom? Annak aki szeretne valami különlegeset, valami mást, mint amit a többi gyártó kínál. Ebben a két akkus thrower kategóriában nálam abszolút első helyre került a Barracuda.

Technikai adatok

LED: Cree XM-L U2 1C, 5500K (50.000 óra élettartam)
Áramforrás: 4*CR123A vagy RCR123A, 2*18650 Li-ion (5-17V)
Fényáram/világítási idő: 20lm (60ó), 150lm (17ó), 750lm (2ó30p), 1160lm (1ó30p)
Fényerősség: kb. 60-65000cd
Fénysugár hatótávolsága: 500m, hotspot mérete 100 méteren: 7m
Digitálisan szabályozott állandó fényerő
Nincsenek zavaró villogások, vibrálások a fényében (PWM és társai)
Amerikai (USA) és japán elektronikai alkatrészek
Fordított polaritás elleni védelem
Túlmelegedés elleni aktív védelem
Ultra tiszta, edzett üveglencse, tükröződés-csökkentő (AR) bevonattal, fényáteresztés 98-99%
Lámpa anyaga: repülőgép-gyártásban használt alumínium (T6061-T6)
Elöl-hátul titánium bevonatú acél gyűrűk, bevonat keménysége 2000-3000HV
Kiváló minőségű, szintetikus szénhidrogén (Polialfaolefin alapú) zsír a meneteken, tömítéseken (Nyogel 760G, USA)
Felületkezelés: kemény eloxált (III-as típus), keménység 400HV
Méretek: 265mm (hossz), 25.4mm (átmérő), 64mm (fej átmérő)
Súly: 398g (üresen)
Vízállóság: IPX-8 (a gyártó állítása szerint 50m-ig vízálló)
Tartozékok: tok, kapcsoló gumi, O-gyűrűk (2db)
10 év garancia

A gyártó hivatalos weboldala: armytek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr624973206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stummer Tamás 2013.07.14. 21:24:04

Szia!
Thrower lámpa vásárlás előtt állok, és az ArmyTek Barracuda, meg az Olight sr50 (azért nem sr51, mert ebben sima felületű a foncsor, és talán messzebbre világít) között gondolkozom. Esetleg még a Nitecore TM11 ami tetszik, bár ez nem igazán thrower. Szerinted erre a célra melyik lenne a jobb? Esetleg ha tudsz, akkor javasolj valami hasonló lámpát.

Ha Kínából veszek mondjuk egy TM11-et, és elromlik, akkor a garanciát itthon is tudom érvényesíteni számla nélkül, mint pl egy Maglite lámpánál, vagy ez nem így működik?
süti beállítások módosítása