elemlámpa blog

MicroFire Patrol (W3NR) 35W HID

2012. július 06. - fB

 

Az utóbbi hetekben eléggé megnőtt a forgalom, több lámpa is érkezett egyszerre. A nyári bemutatókat egy igazi ''leg-leg-leg" lámpával kezdem.

patrol02.jpg

Azonkívül, hogy ez a legnagyobb méretű és legerősebb fénnyel rendelkező lámpa itt a blogon, azzal is kilóg a sorból, hogy nem LED adja a fényét, hanem egy 35W-os HID izzó. Ez az első találkozásom HID lámpával, szóval nem vagyok annyira otthon a témában, de megpróbálom nagyjából összefoglalni a lényeget.

A HID (High Intensity Discharge - magas intenzitású kisüléses) világítási technológia az izzószálas hagyományos lámpatestek helyett gázkapszulát használ a világításhoz. A fény két egymáshoz közel elhelyezett elektróda közötti kisülés eredményeképpen bocsátódik ki, az elektródák hermetikusan elzárva helyezkednek el egy kis kvarckristály csőkapszulában. (forrás: dirbuvar.hu)

Igaz, jóval erősebb, mint a ledes lámpák, de ennek megvan az ára. Először is van egy bemelegedési idő, ami kb 15-30mp között lehet valahol, lámpája válogatja. A bekapcsolás után kb. ennyi idő kell, hogy "beálljon" a fény és elérje a maximális teljesítményét. Nem szeretik a gyors ki-be kapcsolásokat, ezért, ha egyszer bekapcsoltuk, járassuk minimum egy percen keresztül. Kikapcsolást követően szintén ajánlott várni legalább 10-15mp-et mielőtt újra bekapcsoljuk. Ezekre a dolgokra oda kell figyelni, ha nem akarjuk lerövidíteni az izzó élettartamát. A Patrol esetében 3000 órás élettartamról beszélünk. A nagy teljesítményű ledek 50-60ezer órájához képest ez nem sok, de így is többszöröse a normál halogén társainak. Ezt nem látom akkora hátránynak, a háromezer óra is elég sok, viszont, ha cserélni kell, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, mert nagyjából 30 ezer forintba kerül egy új égő.

patrol13.jpg

Nos, ha a fentiekkel együtt tudunk élni, akkor viszont olyan fényerőt kapunk amire a jelenlegi ledes lámpák nem képesek, leszámítva egy-két extrém kivételt. Még a legizmosabb throwerek, az Olight SR95/95UT páros is elmaradnak a Patrol teljesítményétől.

patrol15.jpg

A lámpa Németországból a microfire.de-től érkezett. A csomag végig követhető volt a neten keresztül. Három nap alatt ideért, végül egy MPL-es autó szállította házhoz. A két korábbi MicroFire-hez hasonlóan ez is egy kartondobozban érkezett. A lámpán és a töltőn kívül egy hordszíj és egy ötoldalas (A4-es méret) használati utasítás volt még a dobozban. Az opcionális tartozékok között többféle szűrőt, sárga, kék, piros, zöld, UV, IR egy autós töltőt és egy gumírozott védőtokot is találunk.

patrol14.jpg

patrol11.jpg

Óriási méretű, a súlya közel másfél kiló. Az Olight SR51, de még a Balder BD4 is eltörpül mellette. Ennek ellenére nem kényelmetlen hordozni még a hozzá adott szíj nélkül sem. Erős felépítésű, a megmunkálás minősége kiváló, a felületkezelés szintén. Kosz, por és egyéb maradványoktól mentes, simán járó menetek mindenhol. Természetesen a megfelelő vastagságú O-gyűrűk sem hiányoznak. A fejen annyi szilikonzsír van, hogy jónéhány kisebb lámpához elegendő lenne.

patrol06.jpg

patrol03.jpg

A reflektor tiszta, egy-két apró felületi hiba látható rajta, de ezek nem befolyásolnak semmit. A markolaton található gumiszerű anyag tapadása kiváló, sokkal jobban működik, mintha magába a fémbe lenne belemarva a csúszásgátló felület. Kérdés, hogy hosszú távon mennyire lenne tartós, ugyanis ragasztva van. A kapcsolója nagyon hasonlít a Microfire M2C-hez, nagy méretű, finoman, halkan működik, viszont emiatt oda kell rá figyelni, mert könnyen előfordulhat, hogy véletlen bekapcsoljuk miközben fogást keresünk a lámpán.

patrol17.jpg

patrol20.jpg

A Lithium-polymer akkumulátort beépítették a markolatba, kapacitása 5000mAh. Ez nagyjából másfél órás üzemidőhöz elég. A töltő kábelét a markolat oldalán elhelyezett gumidugóval védett csatlakozóba kell bedugni. A lámpát nem szükséges szétszedni. Amennyiben mégis külön töltjük az akksit, figyeljünk oda, hogy, amikor visszatekernénk a lámpa fejét ne legyen bekapcsolva az akkumulátor! Erre egy apró led figyelmeztet ami bekapcsolt állapotban zölden világít. A töltési idő kb. 6 óra. Töltés közben az adapteren lévő led pirosan világít, majd 95%-os töltöttségnél zöldre vált. Innentől kezdve kb. még 1 óra mire teljesen feltölti. Az akksi mindenféle védelemmel el van látva, szóval semmi problémát nem okoz, ha valami oknál fogva még néhány órán át a töltőn marad. A használati utasítás szerint azért ajánlott legkésőbb 12 órán belül befejezni a műveletet.

patrol07.jpg

patrol09.jpg

Az izzó miatt a fény minősége nyilván nem olyan jó, mint a ledes társainak, gondolok itt a hotspot kinézetére, formájára, de ez csak beltérben, közeli homogén felületeken látszik. Szabadtéren semmit nem lehet észrevenni. Mivel az SR51 a legerősebb lámpa ami jelenleg nálam van, ezért főleg ahhoz hasonlítottam. Igazából nincs miről beszélni, az Olight elbújhat mellette, ahogy ez az előzetes adatokból már sejthető volt. Nagyon látványos csóvája van. A 3500 lumennel és az óriási, 110mm-es reflektorral, kb. 300.000-400.000 luxra (1m) képes. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 6-8-szor erősebb az SR51-nél.


Távolságok, 50m (fa), 110m (ház)

T20CS_SR51_Patrol_blog.gif

SR51_Patrol_blog.gif

Gyárilag 7000K-s színhőmérsékletű izzóval érkezik, ezzel önmagában nincs probléma, nem túl kékes, de egy melegebb, természetesebb árnyalattal még egy fokkal jobb lehetne. A fénye fókuszálható, de spot állásban az igazi és így is remekül használható kisebb távon. Nincs sok értelme állítgatni.


patrol18.jpg

Ez egy igen meggyőző fényerejű, valódi keresőlámpa ami nem csak papíron képes bevilágítani többszáz métert. Nem olcsó mulatság a Patrol, 459 eurós összegért lehet hozzájutni. Ez soknak tűnhet, de ha azt nézzük, hogy itt komplett kapunk mindent, akksival, töltővel együtt, plusz hozzávesszük, hogy az izzó önmagában 30e ft és egy kis sorozatban készült lámpáról van szó, akkor nem is annyira vészes. A hasonló HID lámpák között nem ritka a többszázezres árcédula sem. 

Ajánlott beszerzési forrás: microfire.de, powerleds.de

Képek nagyobb méretben, itt

Fontosabb technikai adatok

35W HID (3000 óra élettartam)
Színhőmérséklet: 7000K
Fényáram/világítási idő: 3500 lm (90p)
Fényerősség: 300.000-400.000 lux között
Fénysugár hatótávolsága: 700m
Áramforrás: 5000mAh kapacitású Lithium-Polymer (LiPo) akkumulátor, túltöltés és túlmerítés elleni védelemmel ellátva
Töltési idő: kb. 6 óra
Üzemi feszültség: 9.0V~13.2V
Lámpa anyaga: Kemény eloxált, CNC megmunkált repülőgép-gyártásban használt alumínium
Működési hőmérséklet: -10°C~+50°C
Méret: 115mm (fej), 110mm (reflektor), 50mm (markolat) 323mm (hossz)
Súly: ~1350g
Vízállóság: cseppálló
Tartozékok: Töltő, hordszíj

patrol10.jpg

patrol08.jpg

patrol04.jpg

patrol12.jpg

patrol05.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr104612098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása