elemlámpa blog

Spark ST6-460NW, ST6-500CW

2012. április 11. - fB

 

Következzen akkor a tavaly októberben bemutatott Spark ST6-500CW fejlámpa párja, az XM-L T5 neutral leddel szerelt ST6-460NW. A korábbi SL6S összehasonlításhoz hasonlóan most sem írok bővebben a lámpáról, mivel ezalatt a nagyjából fél év alatt nem változtattak rajta semmit. A két különböző színhőmérsékletű leden lesz a hangsúly. Akit bővebben is érdekel, itt van a korábbi bemutató az 500CW-ről.

 

A led típusán kívül az egyetlen különbség a két lámpa között, a reflektor. Nem tudom, hogy ez egy "újítás" vagy csak éppen így sikerült, de a 460NW reflektorának a mintázata jóval durvább, ezért minimálisan el is marad hatótávban az 500CW-től. Egy ilyen kis méretű (20mm) reflektornál szerintem bőven elég lenne egy nagyon "lightos" OP foncsor. Akinek ennél is szórtabb fény kell az megtalálja a tartozékok között az erre a célra kialakított üveglencsét.

 

A fejpánt kényelmes, erősen tart, semmi gondom nincs vele. A gumi ami magát a lámpát rögzíti, szintén jó minőségű, szépen fogja, nem mozdul el, nem bukik előre a lámpa erősebb mozgás mellett sem. 

A módok elosztása számomra hibátlan, a legkisebb 8 lumenes állásban több napig is képes világítani egyhuzamban. Egész pontosan a gyári adatok szerint nyolc napig bírja ezzel a fényerővel. Ugyanaz a helyzet, mint az SL6S-nél. Négy fokozat, plusz a két gyors egymás utáni kapcsolásra előbújó "szuper" mód, 460 illetve 500 lumennel. Memória van, sos és stroboszkóp nincs. 

 

Na, de nézzük a lényeget képekben. Az, hogy a 460NW papíron 40 lumennel gyengébb, semmit nem jelent. Szabad szemmel ezt senki nem fogja észrevenni, a színhőmérséklet sokkal fontosabb. Nálam mindenképp a 460NW a nyerő.

Az 500CW-vel nem lenne probléma, ha nem lenne a fényében egy kis adag zöldes színezés, bár ez inkább csak gyengébb fényerőnél feltűnő. 

500CW - 5600-6000K
460NW - 4500-4750K

 

Az 500CW minimálisan erősebbnek látszik, de ez nem a negyven plusz lumennek köszönhető. Ahogy fentebb írtam, a különbséget a reflektor adja. A neutral változatnak nem csak a színhőmérséklete kellemesebb, de a színvisszaadási indexe (75 CRI) is jobb, mint a normál hideg fényű XM-L-es lámpáknak (65 CRI).

 

ST6-500CW reflektor nélkül, 

 

A 18650-es Li-ion akkumulátoros meghajtást is kifejezetten előnyösnek tartom. Aki kicsit is elkezd mélyebben érdeklődni a lámpás téma iránt az gyorsan elfelejti a normál, AA méretű elemeket, akksikat. Legalábbis, ha komolyabb fényerőben gondolkodik az ember.

Egy érdekes tulajdonsága a lámpának, hogy az akkumulátor cseréjénél nem kell foglalkozni azzal, hogy melyik irányból helyezzük bele, mivel teljesen mindegy, hogy a pozitív vagy a negatív fele néz előre. Ez különösen akkor jön jól, ha sötétben kell babrálni a cserével.

 

Visszatérve az ST6-ra. Ugyanaz mondható el róla, mint az SL6S-ről. Hangtalan led meghajtó (driver), mindegyik fokozaton teljesen szabályozott fényerő, könnyű kezelhetőség, megbízható elektronikus kapcsoló. Mindenkinek ajánlom az ST6-ot akinek strapabíró és nagy fényerejű fejlámpára van szüksége.

Vannak külön rendelhető tartozékok is, mint a menetes kupak, tripod adapter, a kupakra felcsavarozható mágnes, valamint csíptető is beszerezhető hozzá.

 

A kupak lehetne egy kicsit vastagabb anyagból is, bár igazából a lámpára tekerve úgy sincs jelentősége. 

 

Akinek a fényerővel szemben fontosabb a méret és a súly, annak ott vannak a jóval kisebb és könnyebb, ST5 sorozatú fejlámpák, szintén kétféle, hideg és melegebb fényű XM-L leddel.

Az ST5-190NW egy darab AA méretű elemmel (Alkáli, NiMH) működik, de támogatja a 14500 Li-ion akkumulátorokat is, amivel a maximális fényerő, a 190 helyett 280 lumenre növelhető. Ez tényleg annyira kicsi és könnyű, hogy szinte észre se veszi az ember, ha a fején van.

 

A lámpák a spark-store-tól érkeztek.
A képek nagyobb méretben, itt

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr114371137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása