elemlámpa blog

Dereelight Javelin

2011. december 02. - fB



A Javelin közel két éve jelent meg és ahogy a többi Dereelight modellhez, ehhez is választhatunk különböző ledek, driverek, reflektorok közül. Ezenkívül a lámpa szabványos P60 drop-in-t használ.

 

A DBS-éhez képest egy elegánsabb, fekete-arany színösszeállítású mágneses fedelű dobozban érkezik. Belül találunk egy elég egyszerű csuklószíjat, három darab O-gyűrűt (csak a menetekhez), egy helyettesítő alumínium gyűrűt a csíptető helyére és egy normál fekete gumiborítást a kapcsolóhoz. Külön érkezett még egy hosszabbító cső aminek a segítségével 3 AA elemmel vagy NiMH akkumulátorral is működtethető a lámpa. Ezt ajánlott beszerezni, ha szeretnénk kihasználni a maximális teljesítményét. Tok sajnos ehhez sem jár.

 

A kidolgozásával alapvetően nincs probléma, minden menetnél, a fejet is beleértve, két O-gyűrű taláható, nincsenek éles vagy durva felületek, ennek ellenére az egész mégis kicsit nyersnek érződik, amihez nagyrészt hozzájárul a kapcsoló is, ami a kelleténél keményebb hangolásúra sikerült. Ami igazából zavaró az az, hogy az elfogadhatónál jobban mozognak benne az elemek. Ezzel a jelenséggel nem tudok megbarátkozni sehogy sem, bármilyen lámpáról is legyen szó. A rugókat nem érzem gyengének, talán a belső átmérőt lehetett volna kisebbre is venni. Érdemes valami vékonyabb falú műanyag csövet keríteni betétnek. Rögtönzött megoldásként feltekertem egy kisebb papírlapot, beletoltam a csőbe, ebbe mentek az elemek és így tökéletesen megszűnt mindenféle zörgés. Egyből más érzés lett kézbe venni, használni a lámpát. Ennyit számít ez. Több figyelmet kellene fordítani erre a gyártóknak. 

 

A világító gumikupak nagyon megtetszett, csak sajnos, ahhoz hogy sötétben látványos fénye legyen, előtte intenzívebb megvilágításnak kell érnie. A foncsorok előtt elhelyezett hasonló gumitömítéseknél ez nem jelent gondot, hiszen közvetlen kapják a fényt és utána egy ideig tudnak "izzani", de a kupakra finoman szólva is kevés fény jut éjszaka, így önmagában inkább csak valami derengése képes.

 

A fény minősége jó, a sima felületű reflektor kialakítása megfelelő, nincsenek zavaró gyűrűk. A led is középre került, bár ez a képen nem látszik rendesen. Szemből nézve teljesen jó. Apró, erős hotspotja és ehhez képest nagy méretű, de elég gyenge szórt fénye van. Utóbbiból nem sok látszik kültéri használat közben. A színével nem vagyok teljesen kibékülve. Maximális fényerő mellett nincs semmi gond, de közepes és alacsony módnál előtűnik valami halvány vöröses, lilás árnyalat. Ebben az esetben lehet, hogy jobb választás a normál XP-E R3 led, ami ráadásul erősebb is. Az üveglencsét mindkét oldalán tükröződésgátló (AR) réteggel vonták be.

Három jól elosztott mód közül választhatunk, sorban 5, 50, 200 lumen (gyártó által megadott értékek). Nincs SOS, nincs stroboszkóp. A sok XM-L ledes lámpa után, már nem tud nagy meglepetést okozni ez a kb. 200 lumenes teljesítmény, de mindenképp érdekes látni, hogy mit tud az apró XP-E led még egy ilyen kis átmérőjű reflektorral is. Pontos adatot nem találtam, de nagyjából 8-10 ezer luxra (1m) képes, attól függűen, hogy kettő vagy három elemmel használjuk. A lenti képen a Spark SL6S-740NW-vel hasonlítottam össze. Ez a lámpa a reflektor méreteit tekintve nagyon hasonló a Javelinhez, viszont XM-L led van benne és nagyjából 550 lumennel erősebb. A Javelint 3db új alkáli elem hajtotta. Nagyobb méretű kép itt

 

Összefoglalva. A szabványos P60 drop-in befogadóképességének köszönhetően egyszerűen tudjuk cserélni a fő egységeket, a led, reflektor és driver hármast, emiatt sokféle célra alkalmas lehet a lámpa, mégis úgy gondolom, hogy elsősorban azoknak való akik direkt ilyen felépítésű messze hordó, AA elemes lámpát keresnek. Szigorúan SMO reflektorral, XP-E R3 leddel plusz hosszabbító csővel.

Fontosabb technikai adatok

LED: Cree XP-E R2 4A neutral
Fényteljesítmény: 5lm (31ó), 50lm (7ó), 200lm (1.7ó) (2AA)
Áramforrás: 2xAA vagy hosszabítóval 3xAA
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint
Lámpa anyaga: repülőgép alumínium
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III)
Nagy tisztaságú, kétoldali tükröződésgátló bevonattal ellátott üveglencse
alumínium reflektor
Méret: 157mm (hossz), 32mm (fej)
Súly: 92g (elemek nélkül)

A lámpáért köszönet a Dereelightnak
Nagyobb felbontású képek itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr943398757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása