elemlámpa blog

Dereelight DBS-T

2011. november 30. - fB

 

A Dereelight DBS néhány évvel ezelőtt, az XR-E Q5/R2 ledes időszakban az egyik legjobb thrower lámpa volt. Ennek a DBS-nek a legújabb, átdolgozott változata a DBS-T következik, neutral fényű XM-L T6 leddel szerelve.

 

A Dereelight nagyjából négy éves múltra tekinthet vissza. Ami miatt mindenképp kiemelkedik a többi gyártó közül, hogy a lámpáik nagyon széles körben variálhatók. Választhatunk különböző meghajtó áramkörök közül, ezek határozzák meg, hogy hány móddal fog rendelkezni a lámpa és, hogy milyen elemekkel, akkumulátorokkal használhatjuk, de számomra a legszimpatikusabb tulajdonság mégis az, hogy egy-egy lámpához többféle led is elérhető. A most következő DBS-T-hez hét (!) különböző led közül válogathatunk. Az XR-E R2-től kezdve a legújabb meleg fényű XM-L ledekig van minden. Igény szerint SMO vagy OP reflektorral, egy vagy több akkut támogató driverrel, mindenki megtalálhatja a neki legjobban megfelelő összeállítást.

 

Hozzám ebben a felállásban érkezett: 2MT-M driver, SMO és OP reflektor, XM-L T6 3C neutral fényű led és egy hosszabító cső (EXT650) két darab 18650-es akkuhoz.

A lámpa egy mágneses fedelű papír dobozban érkezik. A tartozékok között találunk hat(!) darab O-gyűrűt, négy kisebbet és kettő nagyot a fejhez, egy sötétben világító (GITD) gumikupakot a kapcsolóhoz és egy helyettesítő gyűrűt a csíptető helyére. Tok sajnos nincs és külön sem rendelhető.

 

Külsőre, minőségileg rendben van a lámpa. Az élek szépen el vannak dolgozva, sehol egy durva, kiálló, zavaró rész. A reflektor és az üveglencse tiszta, utóbbi mindkét oldalát tükröződésgátló (AR) réteggel látták el.  A kapcsolója érzésre hibátlan, feszes, határozott, jól kezelhető. A hosszabító cső kialakítása, formavilága is tökéletesen illik a lámpához. Néhány apróság azonban van amin még lehetne csiszolni. A kupak rácsavarása néha macerás volt, mert a lámpatesten, a menet fölött található gumitömítés bezavart, emiatt a kupak és a cső menetének az összeillesztésével néha a kelleténél többet kellett szórakozni. Megoldás lehet erre, ha levesszük a gumit. Vízállóság szempontjából nem lesz probléma, hiszen minden egyes menetnél két O-gyűrű található. Másik észrevétel, hogy a két 18650-es Jetbeam akku a kelleténél talán jobban mocorgott a lámpában és ez kicsit zavaró volt. Ezt esetleg erősebb rugókkal lehetne orvosolni, illetve pont tegnap érkeztek meg a régóta várt 18700-as XTAR akkumulátorok, amik teljesen megszüntették ezt a jelenséget, úgyhogy ehhez a lámpához kifejezetten ajánlottak.

 

A külső borítás alatt a Sanyo 2600mAh-s UR18650FM típusú cellája található. Néhány (1-2) mm-el hosszabbak az átlag 18650-es akksiknál. Ezentúl minden teszthez ezeket fogom használni.

 

A fény minősége az egyik legerősebb pontja a lámpának. Bár jött hozzá egy OP mintázatú foncsor is, nem tettem bele, mert ezzel az eredetileg benne lévő sima felületűvel is hibátlan fénye van. Falon, közelről sem látni a leghalványabb gyűrű nyomát sem. Ehhez hozzájön még a neutral fényű led kellemes, melegebb árnyalata is. 

A pontosan középre helyezett led az egyik feltétele a tökéletes fényminőségnek.

 

A "T" jelölés a névben, a taktikai szó rövidítése, ami a módválasztásra vonatkozik. Az alap DBS-től annyiban tér el, hogy a módokat két részre osztották, ahogy a nemrég bemutatott PC20-nál is láttuk, azzal a különbséggel, hogy szerencsére itt nincs stroboszkópok és SOS jelzés. A fej rászorításával érhető el a maximális fényerő, meglazítva pedig megkapjuk a 30, 125 és az itt is elérhető teljes 700 lument. A beállított fokozatot megjegyezi, ezek után a fej rászorításával, lazításával tudunk váltani a 30-700 vagy 125-700-as állás között. Pillanatnyi fényhez nem szükséges bekapcsolni a lámpát elég félig benyomni a kapcsolót.

 

A lenti képen a fényerők elosztása látható, nagyobb méretben itt. Táv (fa) kb. 10m. Alatta egy adag másik lámpával összehasonlítva, részletek nagyobb képen itt

 

Összefoglalva. Nagyon jól kezelhető lámpa, semmi felesleg nincs rajta. A többiekkel szemben nagy előnyt jelent a széles körű variálhatóság és az, hogy, ha később megjelenik egy újabb led, egyszerűen továbbfejleszthető. Rendelhető hozzá kivezetett kapcsoló és különböző színű szűrők is.

 

Fontosabb technika adatok

LED: Cree XM-L T6 3C (5000K)
Fényteljesítmény:
2xRCR123A - 30lm (23ó), 125lm (3ó30p), 700lm (30p)
2x18650 - 30lm (93ó), 125lm (14ó), 700lm (1.7ó) (max. 2.8A)
Áramforrás: 2MT-M driver; 2xCR123A, RCR123A, EXT500-as hosszabbítóval 2x18500, 3xCR123A, RCR123A; EXT650-es hosszabbítóval 2x18650, 4xCR123A (használható 1db 18650-el is, de ebben az esetben nem elérhető a teljes fényerő)
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint
Lámpa anyaga: repülőgépipari alumínium
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III)
Nagy tisztaságú, kétoldali tükröződésgátló bevonattal ellátott üveglencse
alumínium reflektor
Méret: 159mm (hossz), 48mm (fej), 27mm (átmérő)
Súly: 185g (elemek nélkül)

A lámpáért köszönet a Dereelightnak
Az XTAR akkumulátorokért köszönet a márka európai képviseletének a xtarlight.de-nek
Nagyobb felbontású képek itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr603382654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása