elemlámpa blog

Balder BD-4

2011. november 04. - fB

 

A Balder, ahogy az itt bemutatott lámpák nagy része is, Kínából (Shenzhen) származik. Egy elég fiatal márkáról van szó és annak ellenére, hogy 2009 óta léteznek, az utóbbi néhány hónapot leszámítva még csak nem is hallottam róluk. Amennyire tudom egy olyan csapatról van szó, akik korábban dolgoztak más gyártóknál, tehát nem kezdők a témában.

 

A teljes választék egyelőre öt típusból áll. Hozzám a legnagyobb és legerősebb modell, a BD-4 érkezett, abból is egy frissített kiadás. Az elődhöz képest a legfontosabb változás, hogy javítottak a bevonat minőségén.

Egy egyszerű, de aránylag erős műanyag dobozban érkezett, amiben azonban semmi bélés nem volt ami megfogta volna a lámpát. A tartozékok között találunk egy tartalék kapcsoló gumi borítást, kettő darab O-gyűrűt (gumitömítés) és egy apró neodym mágnest. Utóbbi jól jöhet olyan ipari akkumulátoroknál ahol süllyesztve van a pozitív oldal és nem érintkezne megfelelően a másik akku negatív végével. Opcionálisan elérhető tartozék a csuklószíj és a tok.


 

A lámpa külseje és kidolgozása alapján ott a helye a nagyobb márkák mellett. Nagyon masszív, erős felépítésű, nem spóroltak az anyaggal. Az egyik legsúlyosabb lámpa a kategóriájában, akkumulátorokkal együtt kb. fél kilót nyom. A bevonat egységes, nincs színeltérés. Szinte teljesen matt. Ebből a szempontból sokkal jobban tetszik, mint az eddig nálam járt lámpák bármelyike. Amiben van egy kis elmaradása az az üveg lencse, ami sajnos nem kapott AR bevonatot, illetve a foncsor kb. egynegyede hosszában egy leheletnyit erősebb OP mintázatú, mint a többi része, igaz ez láthatóan nem befolyásolja a fény minőségét. Ezeken még lehetne dolgozni. Maga a lencse kb. 3mm vastag.

A rugók aranyozottak, jó erős darabok. Az akksik jól illeszkednek, nem zörögnek. A menetek simán járnak, megfelelő a kenésük. A fejnél lévő menetnél az alumínium vastagsága elég brutális. A lámpa egyébként teljesen szétszedhető. Könnyedén hozzáférhetünk az üveghez, tömítésekhez, foncsorhoz ledhez stb. A modderek tudnak vele babrálni, ha szükséges.


 

A kapcsoló közvetlen a gumiborítás alatt található. Rövid úton jár, határozott, kemény működésű. Erre rátesz azért a gumiborítás is, ami elég merev, nem olyan lágy, mint pl. a Jetbeamknél. A lámpa meg tud állni a talpán, de mivel kicsit fejnehéz, ezért ajánlott stabil helyre tenni. 

 

A nagy átmérőjű, mély LOP reflektornak köszönhetően elég kicsi hotspotja van amit aránylag széles korona vesz körül. A fénye hibáktól mentes hideg fehér, nem látni sárgás vagy zöldes színezést. Az üveg lencse előtt egy kb. másfél mm vastag gumitömítés található.

 

Alapból háromféle mód közül lehet választani. Kicsit szokatlan, hogy a legerősebb állásból indul. Sorban 900, 230 és 20 lumen. Nagyon jó, hogy tettek bele egy alacsony fokozatot is, erre a gyártó 70 órás üzemidőt ad meg. A nagy reflektor miatt már ez a 20 lumen is egész jól használható aránylag nagyobb távokra is. Fényerő váltáshoz elég egy picit megnyomni a gombot, nem kell ki-be kapcsolni. Megjegyzi az utolsónak használt fényerőt.

Van még három rejtett mód is (strobe, alarm, SOS), amit úgy érhetünk el, hogy a leggyengébb fokozatra állítjuk a lámpát, aminél minden esetben villan egyet a beállítást követő kb. 4-5 másodperc elteltével és, ha ez után rögtön kikapcsoljuk (elég pár mp-re félig benyomni a kapcsolót) majd vissza, akkor elérhetővé válik a másik három fokozat is, ebben a sorrendben: 900lm, 230lm, 20lm, stroboszkóp, alarm, sos. Az alapbeállításhoz ugyanezzel a módszerrel lehet visszalépni. Az "alarm" állás tulajdonképpen egy stroboszkópot takar, ami nem megállás nélkül villog, hanem beiktattak egy kb. egy-másfél másodperces szünetet is a villogások közé.

 

A lenti képen a BC40W-vel (1.) és az SR51-el (3.) hasonlítottam össze. Nagyobb méretben itt

 

A fejet leszedve előtűnik a csupasz led, így szó szerint gyertyaként is lehet használni a lámpát. Ilyenkor a Balder feliratú ezüst és a felette lévő fekete gyűrűt le kell venni, mert nem fogja semmi. Normál esetben a fej tartja a helyükön ezeket. A menet simán jár, tövében pedig ahogy kell ott a vastag O-gyűrű is.

 

Összefoglalva. Külsőre egy nagyon mutatós és tekintélyes lámpát alkotott a Balder. A súlyát szokni kell, más gyártónál ennyi alumíniumból kis túlzással két hasonló méretű lámpa is kijön. A három extra mód viszont nem hiányozna, ha eltűnne. Szerencse, hogy rejtve vannak. Ami még fontos, hogy bár a hivatalos oldalon nem láttam, de az egyik eladónál opcióban választható hozzá neutral led is, ami majdhogynem egyedülállóvá teszi ebben a kategóriában. Mivel még elég új a típus, hosszabb távú tapasztatok nincsenek, de nagyon ígéretesnek tűnik.

Fontosabb technikai adatok

LED: Cree XM-L U2
Fényteljesítmény: 20lm (70h), 230lm (8h), 900lm (1h30m) (gyártó által megadott érték)
Áramforrás: 2x18650 Li-ion
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint
Lámpa anyaga: T6061 alumínium
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III)
Fordított polaritás elleni védelem, alacsony feszültség védelem
Üveglencse, Alumínium LOP reflektor
Méret: 252mm (hossz), 60mm (fej), 30mm (átmérő)
Súly: 410g (üresen)
 
mindenféle mérések a lámpáról itt
 

A lámpáért köszönet Martinnak (Balder)

Nagyobb felbontású képek itt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr53214544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása