elemlámpa blog

Spark SL6S-740NW

2011. október 15. - fB

 

Megérkezett a Spark egyik legerősebb lámpája, az SL6S-740NW. Az SL6 és az SL6S között a legfontosabb különbség, hogy az "S" jelöléssel ellátott lámpákról lekerült talpon elhelyezett kapcsoló, ami miatt rövidebbek és könnyebbek is lettek. Nem mintha szükség lett volna a súlycsökkentésre. Igazi pehelysúlyú lámpáról van szó, de erről bővebben lentebb.
 
 
A lámpa a szokásos Sparkos fekete kartondobozban (újrahasznosítható) érkezik. A tartozékok között találunk egy szórt fényt adó lencsét, amit a gyári üveg helyére tehetünk be, illetve kettő darab gumitömítést (O-gyűrű), az egyik a lencse mögé, a másik a lámpatestre való. Ezeken kívül adnak egy elég erős és vastag anyagból készült tokot is. Semmi extra, sima tépőzáras övre fűzhető.
 
 
Kézbevéve a lámpát rögtön feltűnik a mérete és a súlya. A kategóriájának egyik legkisebbje, hossza 125mm, súlya mindössze 75g. Összehasonlítva: Olight M20X 140mm/122g, Jetbeam RRT-21 143mm/137g, TK21 150mm/152g. Mondjuk ezekből kettő kifejezetten "taktikai" célokra készült lámpa, de még a nála kisebb és hasonló felépítésű 107mm-es Zebralight SC600 is súlyosabb, 87g. 
A megmunkálás minőségén, pontosabban az éleken még lehetne finomítani, de összességében jó. A menetek rövid úton járnak, amivel nincs gond, csak a fej és a test találkozásánál lévőt elfelejtették bekenni szilikonzsírral, teljesen száraz. Szerencse, hogy ezt nem tekergeti rendszeresen az ember. A másikkal semmi gond. A feliratok hibátlanok. Érdekes, hogy csak a típus és márkanév került rá, semmi "hot surface", sorozatszám stb., mint a többieknél. Az üveg és a reflektor tiszta, a gumitömítések is rendben vannak. 
 
 
Mindkét oldalon aranyozott rugók tartják az akkumulátort. Nagyon erősek, tökéletesen megfogják az ipari akkumulátorokat is, amik valamivel rövidebbek, mint a védett cellák. Erősebb rázkódás mellett sincs semmi probléma.
 
 
A lámpa egyik legjobb része a fejen elhelyezett elektronikus kapcsoló. Ez nagyságrendekkel jobban használható a mindennapokban, mint a szokásos talpon elhelyezett mechanikus társai. Halkabb és tökéletesen kézre áll. A nyomáspontja megfelelő. Maga a kapcsoló közvetlen a gumiborítás alatt található. Lezárni nem lehet, így figyeljünk a véletlen bekapcsolásokra.
 
 
A reflektor mélyén egy Cree XM-L T5 NW (4500-4750K) ledet találunk. Ez az a pont ahol ezt a lámpát nehéz megfogni. Nagyon kicsi a kínálat a melegebb színhőmérsékletű, természetes fehér fényű ledes lámpákból. Ekkora méretben és ilyen teljesítménnyel meg pláne nehéz bármit is találni.
 
 
A felhasználói felület megegyezik az ST6-nál is használttal. Alapból négy mód közül választhatunk, 18, 60, 200 és 460 lumen. Ezek között a gomb folyamatos nyomva tartása mellett tudunk lépkedni. A kapcsoló kétszeri gyors megnyomására előjön a szuper mód 740 lumennel. Utóbbit a túlmelegedés miatt maximum öt percig engedi használni (én még addig sem hagytam), aztán visszavált egyel kisebb fokozatra. Nincs SOS és stroboszkóp sem.
 
A lámpa működik CR123A elemekkel is, de ha szeretnék maximálisan kiaknázni a teljesítményét akkor erősen ajánlott a 18650-es akkumulátor használata. Ezekből is kifejezetten a jó minőségű darabokat keressük. Ilyenek az AW, Redilast illetve a Sanyo, Panasonic vagy a Samsung nagyobb kapacitású ipari cellái. Az olcsóbb kínai akkumulátorok nem bírnak vele. A Jetbeam 18650-ese sem tudta meghajtani szuper módban. Néhány másodperc után lekapcsolt.
 
A lámpa mellé küldött Sanyo UR18650FM (2600mAh) tökéletesen ki tudja szolgálni. A védelem nélküli akkumulátoroknál figyeljünk a töltésre és arra is, nehogy túlmerítsük, mert a lámpa a szuper módot kivéve 2.5V környékére meríti az akksit! A szuper mód kb. 3.3V-nál villogással jelez, ha ezt látjuk ideje akkumulátort cserélni.
 
szerkesztve December 8.:
Megjelent a Spark saját akkumulátora, ami szintén a 2600mAh-s Sanyo cellát használja. Innen megrendelhető -> spark-store.com
 
 
 
Mindig a legkisebb móddal kezd, ha váltani akarunk, tehát, ha pl. 200 lumennel használjuk és nyomva tartjuk a gombot akkor nem lép fel 460-ra, hanem a minimumról kezdi újra. A fokozatokat megjegyezi és még akkor is az legutolsónak használttal indít, ha közben kivesszük az akkumulátort. A fényerőt kiválóan tartja. Ahogy merül az akksi úgy kezdenek elfogyni a fokozatok egymás után. Kivétel a szuper mód, ahol először villogással jelez, ha már nem bírja.
A fénye tökéletes, semmi hiba. A neutral led előnye elég egyértelműen látszik a képeken. A szemnek sokkal kellemesebb, szebben adja vissza a színeket. Az Olight M20X-el lett összehasonlítva, amiben normál hideg fényű XM-L T6-os led van. A második kép alsó sorában az SL6S fényerő elosztása látható.
 
A képek nagyobb méretben itt és itt
 
 
Összefoglalva. Az SL6S-740NW-ben benne van az, ami miatt verheti a hasonló lámpák nagy részét. A kisebb méret, a kapcsoló, a teljesítménye és főleg a neutral led nagy előnyt jelent. A külsőn (nem a formára gondolok) lehet még dolgozni, de alapvetően jó úton indult el a Spark.
 
 

Fontosabb technikai adatok: 

LED: Cree XM-L T5 4A/4B neutral white (4500-4750K)
Fényteljesítmény: 18lm (36h), 60lm (10h), 200lm (3.5h), 460lm (1.4h), 740lm (0.7h)
Áramforrás: 2xCR123A, 1x18650 Li-ion
Lámpa anyaga: 6061 alumínium
Bevonat: kemény eloxált (HAIII)
Fordított polaritás védelem
Nagy tisztaságú SCHOTT üveglencse, 98%-os fényáteresztéssel
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint
Méret: 125mm (hossz), 23-31mm (átmérő), súly: 75g (akku nélkül)
 
Különböző mérések a lámpáról itt
Nagyobb felbontású képek itt 
 
A lámpáért köszönet a Spark európai képviseletének!
 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr13291091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása