elemlámpa blog

Spark ST6-500CW

2011. október 08. - fB
 
A következő lámpa két dolog miatt is érdekes, egyrészt egy viszonylag új márkáról van szó, akinek a lámpáival még nem találkoztam, másrészt eddig a fejlámpák is elkerültek. A Sparkok kicsit a Zebralightra emlékeztetnek, pl. a bevonat színe vagy a kapcsoló kialakítása is hasonló, de formailag is vannak közös vonások. 
 
 
A Spark ST sorozat még 2010 augusztusában jelent meg XP-E és XP-G ledekkel. Idén tavasszal aztán jöttek az XM-L ledesek is. Jelenleg háromféle változatban érhetők el: 
 
- ST6-400WW (XM-L T3) meleg fehér
- ST6-460NW (XM-L T5) természetes fehér
- ST6-500CW (XM-L T6) hideg fehér
 
A típus nevekben lévő számok mindig a maximális lumen értéket mutatják. Ez minden Spark lámpánál így van.
 
(az sbflashlights szerint a legújabb ST6-500CW már XM-L U2-vel jön)
 
 
A lámpa egy jól kibélelt fekete kartondobozban érkezik. A tartozékok listája nem túl hosszú, a fejpánton kívül kettő darab gumitömítést (egyik a menethez másik a fejhez) és egy szórt fényt adó lencsét kapunk. A kézikönyv mindössze egy darab lapból áll. Találtam még a dobozban egy 2012-es, Spark lámpák képével díszített hűtőmágnes naptárat is, de mivel német nyelvű, ez inkább a német képviseletnek köszönhető apró ajándék lehet (tőlük érkezett a lámpa).
 
 
Külsőre nagyon tetszik a fej, a hűtőbordák és a kapcsoló kialakítása. Szép a kidolgozása. A reflektor és az üveg pormentes, tiszta. Az elektronikus kapcsoló be van süllyesztve a fejbe, kényelmesen hozzáférhető, megfelelő a nyomáspontja. A Spark a kézilámpáinál is ugyanezt a kapcsolót használja. A bevonat érdekes, tapintásra kellemes és kicsit a szálcsiszolt felületekre emlékeztet, amik kifejezetten tetszenek. Főleg a hasánál feltűnő. A színét is jól eltalálták.
 
 
Amin változtatnék az a kupak, mert azt kicsit spórolósra vették. Elég vékony a fala és emiatt túl könnyű is. Maga a lámpa azért vastagabb anyagból készült, azzal nincs gond. Az aranyozott rugók viszont jó erősek mindkét oldalon. Stabilan tartják az akkumulátort, amit mellesleg bármilyen irányból betehetünk, mindegy, hogy a pozitív vagy a negatív fele néz előre.
 
 
Alapból négyféle fényerő közül lehet választani, 8, 50, 150 és 320 lumen, de a kapcsoló kétszeri gyors megnyomására elérhetővé válik egy ötödik, "szuper" mód is, 500 lumenes teljesítménnyel. Azért, hogy ne melegedjen túl a led, ezt az 500 lument csak öt percig engedi használni egyhuzamban, majd levált eggyel kisebb fokozatra. Túl sok jelentősége nincs, mert szabad szemmel minimális a különbség a max és a szuper mód között. Nincs SOS és stroboszkóp.
A gomb folyamatos nyomva tartása mellett lehet lépkedni a fokozatok között, amiket memorizálni tud, így mindig az utolsónak használt fényerővel indít a következő bekapcsolásnál. Menet közbeni fényerő váltásnál mindig elölről kezd, tehát, ha pl. 150 lumennel használjuk és lenyomjuk a kapcsolót, akkor nem lép fel 320-ra, hanem újra indul 8 lumenről.
 
 
A lenti képen a Jetbeam RRT-21-el (bal, 460lm) hasonlítottam össze. Annak ellenére, hogy a Spark reflektorának mérete jóval kisebb, szépen ott van a Jetbeam közelében. Szuper módban 1.53A-t vesz fel a lámpa, ami kb. 560 led lument jelent az XM-L T6 esetében, U2-nél kb. 600-at.
 
A hideg fehér (CW) jelölés ennél a lámpánál nem egészen fedi a valóságot, ahogy a kép is mutatja, van egy adag sárgás-zöldes árnyalat a fényében. Hozzáteszem, hogy néztem korábbi teszteket és ott nem volt látható ilyen erős színezés. Gyanítom, hogy az U2-bin lehet a ludas és a korábbi T6-os verzióval nincs ilyen gond. Mindenesetre akit ez zavar az válassza inkább a 460NW-t.
 
A kép nagyobb méretben itt
 
 
Nincs az Olighthoz hasonló fészke a lednek, ettől függetlenül tökéletesen középre került. A reflektor volt picit elcsúszva, ahogy a fenti képen is látni, de ezen könnyen lehet változtatni. Nem kell hozzányúlni a foncsorhoz, elég, ha meglazítjuk a gyűrűt a lámpa fején, ezután már lesz egy kis mozgástere a reflektornak és szépen be lehet állítani a ledhez képest. 
A lencsék cseréjénél nagyon vigyázzunk a foncsorra, nehogy bármivel hozzáérjünk. Talán egyszerűbb lett volna valami kívülről rátehető szűrőt adni hozzá. 
 
 
A fejpánt kényelmes, a lámpa jól állítható, erősebb rázkódásra sem mozdul el a beállított irányból, max. le-fel ugrálhat valamennyire a súlya miatt. Hosszan tartó, intenzívebb igénybevétel mellett nem tudtam tesztelni (pl. futás közben).
Az árát egy kicsit magasnak érzem (főleg az európait), de összefoglalva, egy tetszetős, jó minőségű, nagy fényerejű, könnyen kezelhető lámpáról van szó. Szerencse, hogy van természetes fehér fényű változata is, úgyhogy, ha már lehet választani, akkor inkább a 460NW-t ajánlom.
 
Fontosabb technikai adatok:
 
LED: Cree XM-L T6 2B (5600-6000K) (újabbakban XM-L U2)
Fényteljesítmény: 8lm (192h), 50lm (28h), 150lm (8h), 320lm (2.5h), 500lm (1.4h)
Áramforrás: 2xCR123A, 1x18650 Li-ion
Lámpa anyaga: 6061 alumínium
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III)
Nagy tisztaságú SCHOTT üveg lencse, 98%-os fényáteresztéssel
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint
Méret: 78mm (hossz), 53mm (szélesség), 50g (üresen), 150g (akkuval és fejpánttal)
 
 
Képek nagyobb felbontásban itt
A lámpáért köszönet a Spark európai képviseletének!
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr643283915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása