elemlámpa blog

Olight, 3. rész - S35, S65 Baton

2011. szeptember 25. - fB

 

Elég kicsi a választék a nagy teljesítményű, kettőnél több AA elemmel üzemeltethető lámpák között, ezért nagyon megörültem amikor kiderült, hogy kipróbálhatom az Olight új lámpáit. Nincsenek elődeik, teljesen új sorozatról van szó. Annyira frissek, hogy, még csak mostanában kerülnek a boltok polcaira. 

 

A lámpa bliszteres csomagolásban érkezik. A tartozékok között találunk, 3db Duracell AA elemet, tokot, egy fehér szűrőt (éljen!) és egy nagyobb darab kulcstartó gyűrűt. A gyűrűnek nem sok értelmét látom, szűrőt viszont illene mellékelni más gyártóknak is, mert tényleg hasznos. 

Külsőre rendben van, nem bonyolították túl. Szép a bevonat, kényelmes a fogása és tetszik a csúszásgátló rész is. Azért elég szépen gyűjti a port meg mindenféle koszt ez a sűrű, recés kialakítás (a fényképekkel sokat kellett babrálni, hogy ez ne látszódjon). Méretre nagyon el van találva, jó vaskos, emiatt stabilan is áll a talpán. A fejét egy rozsdamentes acél gyűrű védi az ütésektől. Ez is jó, ha van. Levehető, így hozzáférhetővé válik a tömítés, a lencse, a reflektor és a led is. Kézzel nem sikerült meglazítanom.

 

A lámpatest és a fej egyben van, nem lehet szétszedni. A másik végén viszont nem látok sehol gumitömítést. Valószínű a kupakon belül van. A menet kenése megfelelő. Az elemtartó merev és erős. Valami hasonló kellett volna a PA40-be is. Egyben van a lámpa lecsavarható végével, így garantáltan nem fog zörögni. Kíváncsi lennék milyen módon van rögzítve a kupakban. Egyetlen hátránya, hogy az elemek cseréje nem olyan egyszerű, mert nehéz hozzájuk férni (ha nincs elég hosszú körmöd). Betenni könnyű, de a kivételhez már bűvészkedni kell. A bicskám műanyag fogpiszkálóját feszítettem be a pozitív végéhez és így pöcköltem ki az akksit. Szerencsére elég csak az egyiket kibányászni, utána a többihez már könnyű hozzáférni.

 

Az egyik dolog ami miatt nagyon tetszik, az az oldalt elhelyezett elektronikus kapcsoló. Kellemes, puha gumiborítást kapott. Ez nagyságrendekkel jobban használható, kényelmesebb, megbízhatóbb és jóval halkabb, mint a szokásos, hátul elhelyezett társaik. Úgy tudom készenléti állapotban mindössze 8 mikroampert fogyaszt. Másik funkciója, hogy elkezd pirosan villogni, ha merülnek az elemek. Sajnos nem találtam információt arról, hogy milyen rendszer szerint működik. Pontosabban, hogy mennyi idővel a vége előtt jelez, illetve, átvált e valami intenzívebb villogásra közvetlen a teljes lemerülés előtt (később megnézem).

 

Térjünk is rá a fényére. Ahhoz képest, hogy XM-L led van benne "csak" 380 lumenre képes, de nem szabad lebecsülni. Élőben nagyon ott van az M20 500 lumenje mellett. A nagyobb reflektor (36mm) szépen kompenzálja a több, mint 100 lumenes különbséget. Egyáltalán nem érzem kevésnek. Ahogy az eddigi Olightoknál, a fényerő elosztása itt is remek, 20, 120, 380lm. Megjegyzi a fényerőt, így kikapcsolás után mindig a legutóbb használttal indít. Apró észrevétel, hogy, ha a legkisebb fokozattal indítunk, akkor egy fél pillanattal később reagál a gomb megnyomására. A 120 és a 380 lumennél nincs ilyen probléma.

 

A három módon kívül van még egy stroboszkóp is. Ennek az eléréséhez a gombot gyorsan, kétszer egymás után le kell nyomni. Kilépni ugyanígy lehet belőle. A különböző módokat a kapcsoló folyamatos nyomva tartása mellett lehet elérni, kb. 1 másodpercenként vált. Jöhet a kérdés, hogy mi van, ha véletlen benyomódik a gombja egy táskában, zsebben, akárhol. Semmi probléma, a kapcsolót le lehet zárni. A gombot kb 10 mp-ig (háromszor végigmegy a fokozatokon) nyomva kell tartani és lezár. Ez után a kapcsoló ismételt lenyomására nem fog reagálni, csak pirosan villant egyet. Úgy ébreszthetjük fel, ha gyorsan háromszor megnyomjuk a gombot.

A fény minősége, az LOP reflektornak és a tökéletesen középre helyezett lednek köszönhetően hibátlan. Ahogy az i1-nél, itt sincs mozgástere a lednek és a fészeknek amiben ül, így garantáltan középre kerül minden S35-nél. Az üveglencse AR-bevonatos és 96%-os fényáteresztéssel rendelkezik.

 

Az akkumulátorokkal együtt aránylag nehéz, de ez sosem zavart egy lámpánál sem. Aki AA elemes lámpát szeretne, mindenképp vegye számításba az S35-öt. Nekem az egyik kedvencem lett.

Fontosabb technikai adatok

LED: Cree XM-L T6
Fényteljesítmény: 20lm (80ó), 120lm (5ó), 380lm (1ó30p), stroboszkóp (3ó)
Fényerősség: 8100cd, max. hatótáv 180m
Reflektor: alumínium LOP (Light Orange Peel)
Áramforrás: 3xAA (NiMH, Alkáli)
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III)
Méret: 128mm (hossz), 39.6mm (fej), 173g (elemek nélkül)
 
A hivatalos adatoknál a 20lm mellé 240 órát írnak, de kizárt, hogy eddig bírja. (Fenix TK41, 8db AA NiMH, 10lm, 240 óra). 
 
 
 
 

Olight S65 Baton

 

Külsőre ugyanazt lehet róla elmondani mint az S35-ről, bliszeres csomagolás, elemek, szűrő, tok stb. A legfontosabb változás, hogy három helyett, 6db AA elemmel vagy akkuval működik. Ez természetesen hosszabb üzemidőt és majdnem kétszer nagyobb fényerőt jelent.

 

A felhasználói felület is megegyezik a kisebb testvérével. Az egyetlen különbség, hogy a nagyobb teljesítmény miatt az S65-öt aktív hővédelemmel (ATM - Active Thermal Management) látták el. Ez megakadályozza, hogy túlmelegedjen a led. Nem egy egyszerű időzítőről van szó, mint sok más lámpánál, ami visszalép egy fokozatot X idő után, hanem mindig az adott környezethez alkalmazkodik és csak akkor csökkenti a teljesítményt, ha valóban szükséges.

 
Az elemtartó megfelelő erősségű, középen a teljes hosszában végigfut egy fém merevítő is. Az elemeket könnyű belehelyezni illetve kivenni. Akkumulátorokkal együtt a lámpa súlya kb. 380g. Alkáli elemekkel is jó teljesítményt nyúlt, de igazán a NiMH akksi való neki, mint a legtöbb AA-s lámpának. Ezekkel tudja igazán jól szinten tartani a fényerőt. 
Ajánlott a jó minőségű, alacsony önkisülésű akkumulátorok használata, pl., Sanyo Eneloop (HR-3UTGA) vagy a valamivel nagyobb kapacitású XX (HR-3UWX). Töltők közül is érdemes egy normális darabba beruházni, ilyen pl. a Voltcraft IPC-1L (más néven La Crosse RS-700) vagy a még nagyobb tudású és komolyabb felépítésű Maha Powerex MH-C9000. 
 
 
A fénye hibátlan, a reflektorral jól megtalálták az egyensúlyt a szórt és a távolsági fény között és ezzel a 700 lumenes fényerővel pedig már igazán jól használható keresőlámpaként. A lenti képen az S35 (bal) mellett látható. A távolság kb 18-20m.
 
 
Jól kezelhető, nagy fényerejű és sokoldalú lámpa. Elsősorban szabadtéri tevékenységekhez ajánlott, de a viszonylag kis mérete miatt jól használható a mindennapokban is.
 

Fontosabb technikai adatok 

LED: Cree XM-L T6
Fényteljesítmény: 20lm (120ó), 200lm (5.3ó), 700lm (1ó20p), stroboszkóp (3h)
Fényerősség: 15600cd, max. hatótáv 250m
Reflektor: alumínium LOP (Light Orange Peel)
Áramforrás: 6xAA (NiMH, Alkáli)
Vízállóság: IPX-8 szabvány szerint, 2m
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III)
Méret: 180mm (hossz), 39.6mm (fej), 219g (elemek nélkül)

 

Nagyobb felbontású képek itt 

A Olight lámpákat a 4Sevens biztosította.

A következő részben az Olight SR51-ről lesz szó.

Egy kis méret összehasonlítás. Balról jobbra: Jetbeam BC40W, Jetbeam RRT-15, Olight SR51, Olight S65, Olight S35, Jetbeam RRT-21, Olight M20X, Olight i3 EOS, Olight i1 EOS SS.
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr543214086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ecodrive 2018.11.09. 11:54:38

Ezek így visszanézve milyen kiváló cikkek és illusztrációk voltak, és micsoda kiemelkedő minőségű lámpák a maguk korához. Hiányoznak a szerző írásai és illusztrációi.
süti beállítások módosítása