elemlámpa blog

JETBeam M1xm

2011. szeptember 10. - fB

 

Ezt a lámpát még március végén nézhettem meg közelebbről, Zolinak (ledeck) köszönhetően. Ezt megelőzően csak egy Jetbeammel volt dolgom, egy RRT-1 R2-essel. Az egyik legszebb megmunkálású lámpák a kínaiak között.

Az M1xm-et 2010 decemberében jelentette be a Jetbeam és az első olyan lámpák egyike volt a piacon amibe belekerült az akkor vadonatúj XM-L led. A Thrunite Catapult V3 és az Olight M3X is nagyjából egyszerre jött ezzel.

Sokáig azt hittem, hogy ez váltja az MC-E ledes M1X-et, de, mint mára kiderült ez nem így van. Sajnos valami oknál fogva a Jetbeam leállította az M1xm gyártását nyár elején. Az M1X pedig a mai napig kapható az öregecske MC-E leddel és a kb. 450 lumenes fényerejével. 

 

Na, de nézzük milyen is volt a Jetbeam egyik legerősebb lámpája.

A kidolgozása kiváló, mint a legtöbb JB-nek általában. A bevonat szép egységes, nincs rajta hiba (apró színeltérés lámpa végén, kicsit sötétebbre sikerült). A lámpa fejét és a végét egy-egy rozsdamentes acél gyűrű védi a sérülésektől. Tokot sajnos nem adtak hozzá.

 

Az M1xm fényereje figyelemre méltó, 750 ANSI lumen, ami ezzel a nagy átmérőjű reflektorral igen szép teljesítményre képes. Itt megjegyezném, hogy az M1X-re sok helyen 700 lument írnak, ami jól hangzik, de nem teljesen fedi a valóságot, hiszen ez csak led lumen. Nincs beleszámolva az a veszteség ami elveszik a lencsén, a reflektoron stb. Ha ezeket levonjuk akkor kb. "csak" 450 lumen jön ki a lámpából. 


 

Az LOP (light orange peel) reflektornak köszönhetően nagyon szép, hibáktól mentes fénye van. Nem annyira hideg fehér, mint a két nagyobb, SST-50 ledes Jetbeamnek (M2S, RRT3). Kellemesebb, picit sárgás árnyalatú.

A következő módok közül lehet választani: 60, 510, 750 lumen és strobe. Maximumon hajtva 10 perc után visszalép a közepes módra, védve ezzel a lámpát a túlzott melegedéstől. Persze vissza lehet kapcsolni rögtön. A kicsi, közepes és strobe fokozathoz a fej elfordításával férhetünk hozzá. A gomb ki-be kapcsolásával léptethetünk. Ha 3mp-nél tovább várunk két váltás között, akkor megjegyezi az éppen előtte beállított fényerőt és legközelebb azon a szinten indít.

 

Az áramforrás 3db CR123A elem vagy RCR123A (16340) Li-ion akkumulátor lehet. A lenti képen látható kiegészítő adapter segítségével 2db 18650-es Li-ion akkuval is üzemeltethető. Az adapter jött a lámpával, de egyébként nem alaptartozék.

Ajánlott a 18650-es akksik használata, mivel a normál elemek valamivel kisebb átmérőjűek és emiatt hajlamosak zörögni a lámpában. Erősebb ütés esetén akár ki is hagyhat a fénye egy pillanatra. Főleg négy darab elem mellett lehet zavaró.

Az Olight épp emiatt ad egy műanyag tokot is az M3X mellé, amibe beledobhatjuk a lithium elemeket és ennek segítségével már teljesen kitöltik a helyet.

 

Sajnálom, hogy a Jetbeam nem fejlesztette tovább. Egy neutral XM-L leddel igazán ütős lehetett volna.
 
 
Fontosabb technikai adatok
 
LED: Cree XM-L T6
Fényteljesítmény: 60lm (33h), 510lm (2h), 750lm (1h45m) (ANSI FL1)
Fényerősség: 43000cd 
Áramforrás: 3xCR123A, RCR123A, adapterrel 4xCR123A, RCR123A, 2x18650 Li-ion
Vízállóság: IPX-8, 2m
Felületkezelés: kemény eloxált (Type-III)
Méret: 198mm (hossz), 25.4mm (átmérő) 63mm (fej), 285g (elemek nélkül)
 
(néhány helyen 40 és 550 lument írnak, de a Jetbeam katalógusában a fenti adatok szerepeltek)
 
 
A többi képet megnézheted (nagyobb felbontásban) ITT
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elemlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr453216296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása